Din varukorg är tom.

Volontär i Tala svenska

IM bedriver Tala svenska på två olika platser, sammanlagt fyra gånger i veckan. Hit kommer både barn, ungdomar och vuxna för att få hjälp med att träna sin svenska genom ett avslappnat samtal. Många av de vuxna läser SFI (svenska för invandrare).

DETTA GÖR DU SOM VOLONTÄR:

Som volontär hjälper du till i det pågående samtalet och för diskussionerna framåt, ofta utifrån ett bestämt tema. Volontärerna förbereder tillsammans ämnen att prata kring, anpassar samtal för olika språkkunskaper och står för praktiska göromål som att handla fika och ställa i ordning lokalen.

VAR OCH NÄR:

Måndagar 14.30-16, IM kontor, Andra Långgatan 19, våning 2
Måndagar 16.30-18, IMs kontor, Andra Långgatan 19, våning 2
Måndagar 12-14, Briljantgatan i Tynnered
Onsdagar 17.30-19, IM kontor, Andra Långgatan 19, våning 2
Torsdagar 17-18.30, Biblioteket, Frölunda kulturhus

För att förbereda verksamheten behöver några volontärer komma ca 30 minuter före start.

Extra info: Tala svenska-kafé för kvinnor i Tynnered

Verksamheten startade i oktober 2017 och riktar sig enbart till kvinnor och företrädesvis från närområdet Frölunda/Tynnered. IM har ett väl fungerande samarbete mellan Stena Fastigheter och Hyresgästföreningen som båda oftast har personal på plats. Många av de deltagande kvinnorna har varit i Sverige länge (30-40 år) men kan trots detta ganska dålig svenska. Många är analfabeter. Vi försöker handarbeta och många har med sig fikabröd m.m. Det är kul att prata om likheter och skillnader i mat och hantverk m.m.

Vill gärna ha fler kvinnliga volontärer. Gärna dig med pedagogisk erfarenhet, men det är inget måste! Vi träffas på måndagar mellan 12-14 på Briljantgatan i Tynnered.

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG:

Du ska kunna vara engagerad under minst ett halvår, gärna mer. Du ska kunna vara med på minst två tillfällen per månad, men gärna oftare. Ju oftare du är med, desto roligare blir det. Du får mer kontakt med besökarna och de andra volontärerna. Och du behövs!

För att vara tala svenska-volontär ska du ha fyllt 15 år. Innan du kan vara med måste du begära ut och visa upp ett utdrag från Polisens belastningsregister som gäller föreningars arbete med barn. Det är viktigt att du beställer rätt utdrag för att det ska godtas. Beställ utdraget från polisen: https://polisen.se/siteassets/blanketter/polisens-blanketter-442-14.pdf (du ska använda den blankett som heter ”Föreningar m.m. där personer ska arbeta med barn”). OBS! Utdraget är gratis! Även asylsökande (utan personnummer) kan begära ut utdraget genom att fylla i födelsedatum - fråga oss gärna! Det tar ca 2 veckor att få utdraget och det ska visas upp för personal på kontoret innan du kan börja som volontär.

Vi har inga krav på förkunskaper men vill att du har ett intresse och nyfikenhet av att träffa människor från olika länder.

Det finns ett schema på webben som det är viktigt att du skriver upp dig på i god tid så att volontärkollegorna vet att du kommer.

Tala Svenska-volontärerna har några möten per termin. De vill vi att du deltar i.

Vi vill att du som volontär är/blir medlem i IM. Bli medlem på www.manniskohjalp.se/medlem eller kontakta IMs växel 046-32 99 30. Som medlem kan du gå IMs utbildningar utan kostnad.

Som volontär är du en viktig representant för IM och du förväntas dela IMs värdegrund om alla människors lika värde (se IMs volontärpolicy och i IMs stadgar www.manniskohjalp.se/ims-stadgar).

SÅ HÄR GÅR INTRODUKTIONEN TILL:

Alla som vill bli volontär behöver delta i ett volontärsamtal/infomöte på IMs kontor. Där får du mer information om IMs lokala verksamheter och vad volontäruppdragen innebär och kräver.

Vill du fördjupa dina kunskaper om hur det är att komma som ny till Sverige kan vi rekommendera dig att gå IMs nationella kurs ”Ny i Sverige”.

KONTAKT:

Om du är intresserad av att engagera dig i IMs Tala svenska-grupp och/eller vill veta mer, kontakta IMs regionkontor i Göteborg, region.vast@manniskohjalp.se eller 031-42 45 95.