Din varukorg är tom.

Volontär i Move It

Move It erbjuder nyanlända ungdomar en aktiv fritid genom att introducera dem till svenskt föreningsliv. Varje vecka provar gruppen olika fritidsaktiviteter. Detta gör att ungdomarna får möjlighet att upptäcka ett nytt intresse, träna svenska, lära känna Göteborg och delta i ett socialt sammanhang.

Aktiviteterna är blandade. Det kan t.ex. handla om dans, fotboll, stickning eller ett teaterbesök. Bara volontärernas och ungdomarnas fantasi sätter gränser. Ofta är gruppen med på ett ordinarie tillfälle för en förening för att träffa andra ungdomar som har detta intresse. Move It vänder sig främst till gymnasieungdomar och har ett gott samarbete med skolor med språkintroduktionsprogram (SPRINT) som är ett introduktionsår för alla nyanlända ungdomar i gymnasieålder, men också med olika former av boenden för nyanlända unga.

DETTA GÖR DU SOM VOLONTÄR:

Som volontär är du en medmänniska och uppmuntrar ungdomarna att våga börja prata mer svenska. Du deltar i aktiviteter och är med och arrangerar dem. Detta innefattar att kontakta lokala föreningar och med deras ledare finna en dag för IM att besöka deras verksamhet. Du deltar också i gruppens planeringsmöten. Gruppens volontärer turas om att lägga upp event och bjuda in till aktiviteter på Facebook. Move It är en volontärverksamhet för dig som gillar att testa nya saker.

Move It anordnar även sommar- och vinterläger för ungdomar, där det behövs volontärer. Volontärer kan också söka pengar till verksamheten tillsammans med anställd.

VAR OCH NÄR:

Move It samlas alltid vid Drottningtorget och åker gemensamt till aktiviteten. Det är olika tider beroende på när föreningar kan ta emot oss. Men det är oftast vardagar och samling någon gång mellan kl 16 och 18. Aktiviteterna brukar pågå ca 2 timmar inklusive resor.

Gruppen har planeringsmöte ca var sjätte vecka på IMs kontor, Andra Långgatan 19. Mötet brukar pågå cirka 1,5 timma.

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG:

Du ska kunna vara engagerad under minst ett halvår, gärna mer. Sammantaget behöver du kunna vara med på minst 3 aktiviteter/möten per månad.

För att hålla igång Move It-verksamheten förväntas alla volontärer i gruppen delta i minst två aktiviteter i månaden och ansvara för att planera ca två aktiviteter per termin. Du förväntas även delta på Move Its planeringsmöte som infaller ca var sjätte vecka. Ju oftare du är med, desto roligare blir det. Du får mer kontakt med ungdomarna och de andra volontärerna. Och du behövs!

Vid Move Its terminstart planeras även informationstillfällen in, där vi besöker skolor och boenden för att informera nyanlända ungdomar om Move It. Dessa informationstillfällen är en del av volontäruppdraget, och väldigt roliga att delta i!

Du ska också hålla dig uppdaterad på gruppens mail regelbundet.

För att vara volontär i Move It måste du ha fyllt 15 år. Innan du kan vara med måste du begära ut och visa upp ett utdrag från Polisens belastningsregister som gäller föreningars arbete med barn. Det är viktigt att du beställer rätt utdrag för att det ska godtas. Beställ utdraget från polisen: https://polisen.se/siteassets/blanketter/polisens-blanketter-442-14.pdf (du ska använda den blankett som heter ”Föreningar m.m. där personer ska arbeta med barn”). OBS! Utdraget är gratis! Även asylsökande (utan personnummer) kan begära ut utdraget genom att fylla i födelsedatum - fråga oss gärna! Det tar ca 2 veckor att få utdraget och det ska visas upp för personal på kontoret innan du kan börja som volontär.

Vi har inga krav på förkunskaper men vill att du har ett intresse av att träffa människor från olika länder och att du är nyfiken på nya aktiviteter.

Vi vill att du som volontär är/blir medlem i IM. Bli medlem på www.manniskohjalp.se/medlem eller kontakta IMs växel 046-32 99 30. Som medlem kan du gå IMs utbildningar utan kostnad.

Som volontär är du en viktig representant för IM och du förväntas dela IMs värdegrund om alla människors lika värde (se IMs volontärpolicy och i IMs stadgar www.manniskohjalp.se/ims-stadgar).

SÅ HÄR GÅR INTRODUKTIONEN TILL:

Alla som vill bli volontär behöver komma på ett volontärsamtal/infomöte på IMs kontor. Där får du mer information om IMs lokala verksamheter och vad volontäruppdragen innebär och kräver.

Första gången du är med kan du antingen prova en aktivitet eller vara med på ett planeringsmöte.

KONTAKT:

Om du är intresserad av att engagera dig i Move It och/eller vill veta mer, kontakta IMs regionkontor i Göteborg, region.vast@manniskohjalp.se eller 031-42 45 95.