Din varukorg är tom.
Rebecka tillsammans med bröderna Daniel och Dilson Tzoc Acevedo, under sin praktik på PAMI, Guatemala. Foto: Gabriella Berglund/IM Johanna Johansson under sin praktik på Kiran Society i Indien, 2016 Foto: IMs bildarkiv

Om praktiken

Målet och syftet är att du som praktikant ska:

• Lära dig mer om hur utvecklingssamarbete går till i praktiken och få ökat engagemang för utvecklingsfrågor
• Informera om dina upplevelser efter hemkomst för att engagera andra och medverka till att öka kännedomen om IMs verksamhet i världen
• Stärka närheten mellan IM i Sverige och våra partnerorganisationer i fält

I praktikuppdraget ingår:

• Fem dagars utbildning på huvudkontoret i Lund innan utresa (slutet av augusti)
• Fyra månaders praktik hos en av IMs partnerorganisationer i utlandet (augusti-december)
• Utbildning efter hemkomst på huvudkontoret i Lund (slutet av januari)
• Informationsuppdrag under våren 2019 (januari-juni)

Så här fungerar praktiken

Du som praktikant kommer att göra din praktik hos en av IMs lokala partnerorganisationer  varav många finns i landsbygdsområden, medan andra finns i större samhällen eller städer. Organisationerna ser väldigt olika ut och förutsättningarna är därmed också olika. Ibland jobbar du mer självständigt ibland tillsammans med ett team. Varje praktikant tilldelas en handledare som vägleder under praktiken. Arbetet kräver hög grad av självständighet och under din praktiktid får du arbetsuppgifter som varierar beroende på praktikplats. I första hand ges arbetsuppgifter från den partnerorganisation du gör praktik hos, men även från IM i Sverige.

Alla partnerorganisationer har ett samarbete med IMs land- eller regionkontor, i respektive land. På IMs kontor finns landchef/regionchef och flera IM-medarbetare som du också träffar vid ett eller ibland flera tillfällen. IMs utlandspraktikprogram koordineras från IMs huvudkontor i Lund, Sverige, härifrån sker utbildning före och efter praktiktiden och även handledning under praktiktiden.

Villkor för praktiken

Våra utlandspraktikplatser är helt finansierade av UHR, Universitets- och högskolerådet. Det innebär att vi står för resa, kost, logi och omkostnader i samband med praktiken och de enda kostnader praktikanten står för är sina egna fickpengar och eventuella egna utlägg.
Vi skriver avtal med varje praktikant som blir antagen till praktikprogrammet där villkor, rättigheter och skyldigheter framgår.

Som praktikant måste du, precis som IMs anställda och volontärer, förhålla dig till och följa IMs policys, riktlinjer och ställa dig bakom våra värderingar. Mer information om detta får du längre fram i rekryteringsprocessen.

Hittar du inte all information du söker? Läs mer i Vanliga frågor och svar