Din varukorg är tom.
21-åriga Razan Al Najjar var volontär för IMs partner PMRS. Trots att det var tydligt att hon var vårdpersonal besköts hon av israelisk militär vid fredagens demonstration. Hon avled senare på sjukhus. Foto: PMRS

IM fördömer beskjutningen av vårdpersonal i Gaza

4 juni 2018

Fredagen den 1 juni dödades en 21-årig sjukvårdsvolontär från IMs partner PMRS i Gaza. Razan Al Najjar dödades när hon tillsammans med annan medicinsk personal undsatte skadade vid den Israeliska gränsen.

– Det som hänt är fruktansvärt. Att sjukvårdspersonal beskjuts strider mot humanitär rätt, och visar tydligt hur urskillningslöst Israels respons på demonstrationerna i Gaza slår, säger Ann Svensén, generalsekreterare på IM. 

IM fördömer starkt Israels dödliga våld mot Razan Al Najjar.
– Vi känner naturligtvis med hennes familj, och har genom vår personal på plats framfört vår tacksamhet över Razans modiga arbete och vår sorg över det som inträffat, säger Ann Svensén.

Fredagens demonstration var en del i den så kallade ”Great March of Return” som startade den 30 mars i år. Israel har svarat på protesterna med dödligt våld, och våldet har trappats upp till en nivå som Gaza inte sett sedan kriget 2014.
Doktor Aed Yaghi, chef för PMRS Gaza, kräver i ett uttalande till IM att Israel hålls ansvarigt för Razan Al Najjars död. Han menar också att omvärlden måste sätta press på Israel att avsluta ockupationen av Gaza.

IM har samarbetat med organisationen Palestinian Medical Relief Society sedan 2017. Organisationen får stöd både till humanitära insatser, som den i fredags, och till mer långsiktiga aktiviteter riktade till barn med funktionsnedsättningar. Organisationen har sedan protesterna startade funnits på plats för att bistå med akutvård och uppföljande hälsoinsatser till de människor som skadats när Israel beskjutit demonstranterna vid gränsen.

Enligt FNs kontor för koordineringen av humanitärt bistånd, OCHA, har över 200 attacker mot vårdpersonal registrerats och 40 ambulanser har beskjutits.
”Sådana attacker får inte ske, och vi måste öka vårt arbete för att stärka skyddet av vårdpersonal vid frontlinjer” sa Gerald Rockenschaub, chef för Världshälsoorganisationen WHOs kontor i Gaza i ett uttalande i lördags.

Stöd IMs akutinsamling till PMRS arbete:

Swisha valfritt belopp till 123 900 70 63, ange "Gaza".
SMS:a valfritt belopp: skriv AKUT100, AKUT300, AKUT500 till 72901.
Bankgiro: 900-7063 ange "Gaza".
Postgiro: 90 07 06-3 ange "Gaza".
 

 

Internationella medier om händelsen:
NBC News
NY Times
CNN