Din varukorg är tom.
Foto: Conny Nilsson.

Nationaldag utan nostalgi

30 maj 2018

Nationaldagen har aldrig fått riktigt grepp i Sverige, vi har fortfarande inte hittat formen för hur vi ska fira, eller en stark grund i varför vi firar. Just därför har vi en unik möjlighet att skapa en dag för Sverige så som det ser ut idag. En nationaldag som är stolt inkluderande och hållbar. En nationaldag för det nya landet!

Att formerna för att fira 6 juni är otydliga kan bero på att Sverige så länge varit förskonade från krig och från andra makter som har ockuperat vårt land. Det är kanske därför nationaldagen är något mycket starkare och viktigare i många av våra grannländer.

När Sverigedemokraterna tycker att vi ska fira som i Norge blir det smått komiskt. Anledningen till att norrmännens firande är så stort är att de, självklart, är glada för att de blev av med en nazistisk ockupationsmakt 1945. De firar alltså att de slapp undan den ideologi som var grunden för Sverigedemokraterna när de bildades 43 år senare. Den dag Sverige är fritt från rasism och främlingsrädsla lovar jag att också fira!

Hur många vet förresten varför vi firar just den 6 juni? Kanske är det svårt att hitta någon större entusiasm i historien. Hur mycket är det egentligen att fira att Gustav Vasa valdes till kung 1523? Hur upphetsande är en regeringsform från 1809?

Därmed inte sagt att ingen firar Sveriges nationaldag. Idag är det, enligt SOM-institutet, omkring en tredjedel av befolkningen som firar den. Det är betydligt färre än de som firade midsommar (84%), men betydligt fler än de som firade halloween (19%). De som firar mest är personer som är nya i Sverige och uppvuxna i ett land utanför Europa och de som har föräldrar uppvuxna utanför Europa. Här har vi en spännande grund att bygga vidare på! Om vi, nya och etablerade svenskar, möts och pratar om vad vi gillar med Sverige hittar vi säkerligen massor av anledningar att fira. Dessutom kan vi ordna en riktigt härlig fest tillsammans!

Jag tänker att vi faktiskt kan välja att se det som en fördel att vi inte sitter fast i historiska anledningar till nationaldagen. Det gör att vi inte behöver fastna i nostalgi, eller i inbillningar om att det var bättre förr. Vi kan i stället använda vår nationaldag till att blicka framåt. Vi kan tillsammans hitta roliga sätt att fira vårt land. En inkluderande form där inte hudfärg, religion eller födelseort är det viktiga.

Martin Nihlgård
Sverigechef IM Individuell Människohjälp