Din varukorg är tom.
The Palestinian medical relief team and the volunteer teams deployed in all the centers of the return march were able to deal with dozens of injured people and provide them with first aid. Photo: PMRS

IM fördömer Israels våld i Gaza

15 maj 2018

Måndagen den 14 maj var den blodigaste i Gaza sedan kriget 2014. 61 palestinier, varav åtta barn, dödades, och 2 700 personer skadades när israeliska soldater öppnade eld mot demonstranter vid gränsen mot Israel.

Manifestationerna i Gaza är sluttampen av en sju veckor lång protest som inleddes på den så kallade "landdagen" den 30 mars. Landdagen startades 1976 i protest mot att den israeliska staten beslutat att konfiskera palestinsk mark och de konfrontationer mellan demonstranter och israelisk militär samt poliser som ägde rum då. Den 15 maj infaller 70-årsdagen av vad palestinierna kallar ”Nakba” – katastrofen – då Israel utropade sig självständigt och mer än 750 000 palestinier tvingades lämna sina hem.

– IM ser med sorg och bestörtning på den grad av våld som används mot civila palestinier, däribland små barn, säger IMs generalsekreterare Ann Svensén.

Vår partnerorganisation PMRS är närvarande vid gränsen och arbetar outtröttligt med att bistå skadade.

Läs hela uttalandet på engelska här.