Din varukorg är tom.
Teodora Carmen del Vásquez tillsammans med sina föräldrar efter frigivningen. Foto: Sara Garcia

Frihet för Teodora

15 februari 2018

Idag den 15 februari frisläpps Teodora del Carmen Vásquez efter att ha suttit fängslad i elva år för ett brott hon inte begått. Teodora fängslades år 2007 efter att ha fått missfall och dömdes år 2008 till 30 års fängelse för mord. Nu har El Salvadors högsta domstol beslutat att förkorta hennes straff med hänvisning till att det inte går att fastslå att hon framkallat fostrets död och att domen därför inte är rättvis.

Individuell Människohjälp har via vår partnerorganisation Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto följt Teodoras fall och flera internationella organisationer inklusive FN har kritiserat El Salvadors hårda abortlagstiftning och kriminalisering av kvinnor.

– Det är fantastiskt att Teodora är fri! Ett resultat av många kvinnors ihärdiga arbete. Men detta är bara ett steg. IM kommer att fortsätta att stödja den här kampen tills alla kvinnor som sitter oskyldigt fängslade är fria, säger Kristina Jannerbo, IMs regionchef i Centralamerika.

Bakom frigivandet ligger påtryckningar från feminister, människorättsaktivister och nationella och internationella organisationer. En är ”Agrupación”, som har arbetat med Teodoras fall sedan 2014. År 2015 lämnade de in ett krav på att domen skulle förkortas. Den 31 december 2017 godkände högsta domstolen att domen förkortas och att Teodora har avtjänat sitt straff den 15 februari 2018.

Kampen för andra fängslade kvinnor fortsätter

I maj 2017 begärde Teodoras försvarsadvokat att domen skulle ses över på grund av de allvarliga bristerna i bevisningen mot Teodora. I december 2017 öppnades rättegång upp för att gå igenom de medicinska och vetenskapliga bristerna i bevisningen men trots det upphävdes inte domen.

Idag kan Teodora, efter 11 år som fängslad återförenas med sin familj och sin son som idag är 14 år gammal. Familjen kommer från fattiga förhållanden och har knappt kunnat träffas under de år som Teodora suttit fängslad eftersom de inte kunnat resa och besöka henne.

Enligt IMs partnerorganisation la Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto är det inte tillräckligt med ett frisläppande – de kräver ett erkännande av att Teodora är oskyldig och kommer fortsätta kampen för Teodora och de andra fängslade kvinnorna.

Bakgrund:

- sedan 1998 är abort fullkomligt kriminaliserat i El Salvador
- lagstiftningen drabbar framförallt fattiga kvinnor som inte kan resa och göra abort i ett annat land. De tvingas till osäkra graviditeter på grund av den bristande tillgången till hälsovård. 
- Problem kopplade till osäkra aborter är den fjärde vanligaste orsaken till mödradödlighet i världen
- Teodora fick ett missfall den 13 juli 2007. Hon ringde ambulansen ett flertal gånger när hon började känna smärtor, men ambulansen kom aldrig.
- Sedan den 21 juli 2007 har Teodora suttit fängslad
- Den 1 februari 2008 dömdes Teodora till 30 års fängelse för mord
- Fler än 30 kvinnor har dömts för mord efter att ha haft komplikationer kopplade till graviditeter. Idag sitter 27 fängslade.
- Maria Teresa Rivera från El Salvador är världens första abortflykting och fick asyl i Sverige 2016.