Din varukorg är tom.

Ledande svenska varumärken lanserar Humanium Metal-produkter

30 januari 2018

Idag kan IM presentera fem viktiga samarbeten för fred. Snart når de första produkterna av Humanium Metal konsumenter.

Humanium Metal by IM är en metall som tillverkas av nedsmälta illegala vapen. Syftet är att undanröja ett av de största hindren för människors säkerhet och global utveckling.

– Varje vapen som smälts och omvandlas till Humanium Metal är ett vapen mindre på gatorna, säger biståndsorganisationen IMs generalsekreterare Ann Svensén.
 

Nya samarbeten

Under 2017 har fem ledande svenska varumärken: TRIWA, Skultuna, A Day´s March, Le Cord och Happy Plugs, inlett nära samarbeten med IM för att ta fram produkter som innehåller vapenmetallen. Till sommaren väntas de första produkterna nå marknaden. Samarbetena presenteras i en film som lanseras idag.

– Klockindustrin idag är väldigt fokuserad på status och ädelmetaller, men om vi kan ta bort ädelmetallerna, och istället använda Humanium Metal som har ett mycket starkare symboliskt värde, så har vi gjort ett bra jobb, säger Ludvig Scheja, medgrundare av TRIWA. Företaget lanserar nu en landningssida där man kan signa upp för kommande Humanium Metal-klockor.

Under 2018 planerar IM minst tre nedsmältningar av illegala vapen i flera våldsdrabbade länder i Centralamerika.

– Humanium Metal har en stark koppling till vår 410 år gamla kärnverksamhet som metalltillverkare och det är nog första gången som vi stött på en metall som gör en god sak för mänskligheten, så vi är väldigt glada över att kunna vara en del av det, säger Viktor Blomqvist, VD på Skultuna

Prisat initiativ

Humanium Metal by IM har sedan lanseringen i november 2016 blivit uppmärksammat globalt och prisats i tävlingar världen över såväl för sitt innovativa angreppssätt kring biståndsfinansiering som för sin design. Sedan starten har IM arbetat nära vapennedsmältningsprogram i Centralamerika och tagit fram en distributionskedja för metallen för att säkerställa att den kan användas i kommersiell produktion.

– Humanium Metal betyder förändring för människor som lever i länder som påverkas av väpnat våld. Överskottet från försäljningen av produkter som är tillverkade av Humanium Metal går till IMs arbete med att på olika sätt förebygga det väpnade våldet, säger Ann Svensén, generalsekreterare på IM.

Läs gärna mer här eller på humanium-metal.com.