Din varukorg är tom.
Kanadas ambassadör i Libanon Emmanuelle Lamoureux och Erik Ullenhag, Sveriges ambassadör i Jordanien, Fredrik Westerholm, förste sekreterare vid Sidas ambassad i Beirut och Damascus. Foto: Twitter @CanadaLebanon

Konferensen Lagstiftning om våld mot kvinnor i MENA-regionen

5 december 2017

I samband med kampanjen 16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld håller IM, Diakonia och Norsk Folkehjelp en konferens om lagstiftning mot våld mot kvinnor i Mellanöstern och Nordafrika. Under 5-6 december kommer ledande civilsamhällesorganisationer, regeringsföreträdare och kvinnoaktivister från Tunisien, Jordanien och Libanon att delta. Värd är Institutet för kvinnostudier i Arabvärlden, IWSAW.

Konferensen startar med välkomsttal från de fyra organiserande parterna som lyfter fram kvinnorättsorganisationers roll i nyligen genomförda lagändringar i Tunisien, Jordanien och Libanon. Den 26 juli godkände Tunisiens parlament en ny lagstiftning mot kvinnovåld. Därefter röstade Jordaniens parlament för att avskaffa artikel 308 som tillät våldtäktsmän att gå fria om de gifte sig med offret. Ett fåtal dagar senare avskaffade Libanons parlament artikel 522, som gav våldtäktsmän samma kryphål.

Talare under konferensen kommer att inkludera civilsamhällesorganisationer, parlamentsledamöter och regeringsföreträdare, kvinnoaktivister samt Kanadas ambassadör i Libanon Emmanuelle Lamoureux och Erik Ullenhag, Sveriges ambassadör i Jordanien, Fredrik Westerholm, förste sekreterare vid Sidas ambassad i Beirut och Damascus. Representanterna från Sverige och Kanada ska dela med sig av erfarenheterna av att genomföra de båda ländernas feministiska utrikespolitik.

Sveriges utrikesminsiter bidrar
Utrikesminister Margot Wallström deltar med ett videouttalande som kommer att understryka Sveriges engagemang för jämställdhet och att stärka kvinnors möjligheter i regionen.

– Jag är övertygad om att det här är vår tids lösa tråd och att jämställdhet fungerar som en av demokratins bärande pelare, säger Margot Wallström.

– Samarbetet mellan olika internationella icke-statliga organisationer, civilsamhället och experter är ett viktigt initiativ vid en avgörande tidpunkt, där våld i nya former har ökat snabbt. Jag tror att den här konferensen kommer att erbjuda oss den plattform som behövs för att formulera kreativa mekanismer för att bekämpa våld, särskilt genom samarbeten och gemensamma insatser, säger en av konferensens talare Amneh Al Zoubi från Jordaniens kvinnounion, JWU.

Konferensen, inspirerad av kampanjen 16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld och sloganen  ”Tillsammans står vi starka” är öppen för allmänheten och anordnas vid Business School at the Lebanese American University (LAU) i Beirut 5-6 december.

Se Sveriges utrikesministers videohälsning till kvinnorättsaktivisterna på konferensen: