Din varukorg är tom.
Per Granquist diskuterar med Liv Edlund, båda studerar på Sundsgårdens Folkhögskola.

Det nya landet börjar i skolan besöker Sundsgården

21 december 2017

Vad är det första du tänker på när du hör ordet ”integration”?
”Musikalen Hairspray” ropar Sofia Delhag och brister ut i skratt. ”Det är sant, för den handlar om sånt – och jag älskar musiken i den”.

Frågorna ställs av Pernilla Gustafsson, lärare på Sundsgårdens Folkhögskola utanför Helsingborg. Sofia och de andra eleverna står på golvet i en ring. Rummet är nån slags blandning av ett klassrum och gymnastiksal. Inga skolbänkar, men den vita tavlan finns där.

”Det är en ganska ovanlig klass” säger Martin Broms, projektledare för ”Det nya landet börjar i skolan” som är anledningen till att samtal idag förs om antirasism, integration, tolerans, respekt – och så vidare. ”Det är en klass som studerar drama och det är en väldigt speciell reaktion på ämnena här – ganska olikt alla andra klasser jag besökt”:

Martin har besökt många skolor och tillsammans med ett team på IM givit stöd åt ännu fler. ”Vi har nått ut till över 2100 elever i höst – snart 20 skolor. Vi har en metod som ska underlätta och frigöra samtalet kring de här frågorna, som är svåra men väldigt viktiga.

Metoden består i att lärare leder samtal och ställer frågor, men också mycket funderande själva och diskussion i smågrupper. Man utgår ifrån IMs bok Det nya landet och filmen Det nya landet (se här).

Det är inte bara skratt och lättsamhet, många frågor är väldigt personliga då de berör många frågor kring hur vi är mot varandra och hur man behandlar sina medmänniskor.

”Filmen fick mig att reagera på vad flickan, Linnea (Claesson) sade – för det var samma för mig i skolan”, säger Dalila Haskic, en av eleverna. ”Det gör mig förbannad för jag minns all skit man fick, allt tafsande från killar, bristen på stöd från lärare. De ville alltid få mig att bete mig som en snäll, tyst, flicka – men jag är inte sån och varför ska jag tvingas vara tyst?”

”Vad tycker du” frågar gruppen Per Granquist. ”Va…oj, förlåt, jag hörde inte riktigt…”, svarar Per lite frånvarande. ”Jag kan inte sluta tänka på varför folk beter sig så mot varandra som de berättar i filmen – killar, män, varför är vi såna – var kommer det beteendet ifrån!?”

Efteråt bekräftar Martin Broms att det var ett speciellt möte. ”Ja det var absolut en av hösten bästa stunder, jag bara gick runt och njöt av att höra hur alla verkligen samtalade, vågade öppna sig och verkligen försökte verbalisera vad de kände. Och de tyckte det var värdefullt och enda kritiken verkade vara att det var för kort – de ville ha mer”.

Se filmen Det nya landet här: