Din varukorg är tom.
Ann Svensén, IMs generalsekreterare, önskar god jul! Foto: Linus Edlund / IMs bildarkiv

Barn är inte till salu

18 december 2017

Det borde inte behöva sägas att inget barn är till salu. Ändå har den senaste kampanjen för Musikhjälpen visat med all önskvärd tydlighet att det måste skrikas ut över världen.

Problemet är naturligtvis att det finns människor som är beredda att köpa barn och utsätta dem för fruktansvärda saker. Hur kan det då vara så? Om förklaringen var enkel skulle saken så klart vara löst för länge sedan. Men så länge det finns extrem fattigdom, så länge det finns maktstrukturer som gör att människor kan tjäna pengar på andra människor, så kommer vi att se barn som far illa.

IMs arbete handlar om att bekämpa fattigdom och utanförskap, två av de absolut största orsakerna bakom att barn säljs eller gifts bort till ett liv i slaveri och sexuella övergrepp.
Vi ser att flickor som får gå i skolan gifter sig och får barn senare och har större chanser att tjäna egna pengar och därmed ha makt över sin kropp och sitt liv. Och för att flickor ska kunna gå i skolan krävs att deras familjer har mat på bordet och pengar över.
Vi ser att projekt som ger kvinnor ekonomisk egenmakt är något som gynnar hela familjer och hela samhällen. En kvinna som tjänar egna pengar behöver inte fundera på att gifta bort sin dotter för att få en mun mindre att mätta. Istället kan dottern gå i skolan och därmed trygga sin framtid.

I dagarna hade vi besök på huvudkontoret av våra regionchefer runtom i världen. Att träffa dem och planera kommande insatser, utbyta erfarenheter och lära av varandra ger mig alltid ny kraft och energi. I år kändes det extra bra att höra om flickorna i Nepal som får stöd så att de kan gå i skolan istället för att riskera att säljas eller giftas bort. Det kändes fantastiskt att höra om kvinnorna i Jordanien som kämpat så hårt för att riva upp den lag som sa att en våldtäktsman slipper straff om han gifter sig med sitt offer. Det var också värmande att höra om pojkarna i Malawi som står upp mot de äldre och propagerade för ungas rätt att bestämma över sina kroppar och sitt sexliv.
En av de saker jag är mest stolt över är att IM är en organisation som är nära de lokala partnerorganisationer vi samarbetar med. Det är också något som dessa organisationer lyfter, när vi utvärderar hur våra samarbeten fungerar: att vi är närvarande och aktivt lyhörda för deras behov. Allt för att de insatser de utför ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt. Därmed kan jag känna mig trygg med att alla våra givares pengar kommer till nytta!

Vill du också stödja vårt arbete?
Passa på att köpa dina julklappar i vår gåvoshop!