Din varukorg är tom.
Insaf och Noga, två kvinnor i arbete hos Sindyanna of Galilee som handlar om att skapa såväl en mötesplats som en möjlighet till inkomst för judiska och arabiska kvinnor. Foto: Erik Törner / IMs bildarkiv

Välkommen satsning på fri och rättvis handel

5 oktober 2017

Idag presenterade konsumentminister Per Bolund en satsning på bättre information om produktionsvillkor i andra länder. Förslaget presenterades i IMs Fair Trade-butik i Linköping i anslutning till öppnandet av Fair Trade Forum 2017.

– Sverige ska vara ett föregångsland för fri och rättvis handel, ett steg i det är att göra det lättare för oss konsumenter att få bra information om produkter vi köper. Därför planeras ett gemensamt uppdrag till Konsumentverket och Upphandlingsmyndigheten att främja tillförlitlig information om produktionsvillkor i andra länder, säger Per Bolund.

Regeringen har i flera sammanhang uttalat ambitionen att Sverige ska vara ett föregångsland för fri och rättvis handel i linje med Agenda 2030s åttonde mål om anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt och mål tolv om hållbar konsumtion och produktion. Ett arbete som bland annat IM, som arbetat med fair trade sedan 1946, varit inblandade i.

– Vi välkomnar denna satsning som belyser vikten av medveten konsumtion. Många människor vill handla rättvist, men informationen om hur produktionen sett ut kan vara svår att hitta, säger IMs generalsekreterare Ann Svensén som deltog vid pressträffen i Linköping.

Konsumentverket och Upphandlingsmyndigheten föreslås i budgetpropositionen för 2018 få en miljon kronor vardera per år 2018-2020 för att genomföra uppdraget. Konsumentverket föreslås också fördela fyra miljoner kronor till civila samhällets informationsarbete.

– Det är IMs övertygelse att varje produkt som säljs i butiker i Sverige har en historia, och vi vill att det ska vara en historia om rättvis handel, goda arbetsvillkor och människors egenmakt, säger Ann Svensén.

Den 5-7 oktober arrangerar Linköpings kommun Fair Trade Forum. I år är temat "Hållbar livsstil". Kom och besök IM under forum-dagarna. Vi är där för att visa vårt arbete med fair trade och vårt projekt Handlingskraft, filmer där kvinnor berättar om sin kamp för ökad självständighet.