Din varukorg är tom.
De nya kassarna. Foto: ICA Luthagen / Julia Groth

Rättvisa IM-påsar nu i Uppsala

5 oktober 2017

Rättvist tillverkade och miljövänliga tygkassar från IM Fair Trade har funnits till salu i ICA-butiker i Malmö och Lund i flera år. Men sedan mitten av september säljer ICA Luthagen i Uppsala fair trade-kassarna, som första butik utanför Skåne.

Designen på de nya kassarna visar både de som använder kassarna och de som producerar dem. Det illustrerar hur vår konsumtion här påverkar de som producerar på olika platser i världen. Just de här tygkassarna produceras av fair trade-producenten Hubli i Indien. Bakom designen står Julia Groth, som gjorde utlandspraktik för IM 2016.

– Det kan bli så abstrakt när du får en produkt i handen. IMs tygelefanter är ett exempel, det är tio personer som har rört vid varje elefant innan den lämnar tillverkningen. Det ville jag visa med designen, säger Julia Groth.

Hubli ger arbete, rehabilitering och träning till människor med funktionsnedsättningar. Det handlar om sömnad, block- och screentryck och papper- och träslöjd.

– Alla personer på kassen som jobbar med tillverkning är avbilder av riktiga människor som gör fair trade-produkter. Människor som jag lärt känna. De blev jätteglada när de fick vara med, berättar Julia Groth.

IMs Fair Trade-arbete går långt tillbaka. Redan 1938 när Britta Holmström startade verksamheten förstod hon och hennes medarbetare att arbete och försörjning är nyckeln till självförtroende och framtidstro. Sedan 2008 har ICA Malmborgs butiker i Skåne sålt 37 500 kassar. Och nu har ICA Luthagen som första butik i Uppsala köpt in de rättvisemärkta påsarna.

– Vi köper in kassarna eftersom det är bra för miljön och det är bra för de som tillverkar kassarna, säger Fredrik Brunnberg, ICA handlare.

Under 2017 har det blivit vanligare att affärer tar betalt för plastkassar. Syftet bakom förändringen är att spara på miljön. En EU-förordning som trädde i kraft 1 juni tvingar butiker att informera sina kunder om plastpåsars skadliga effekter på miljön.

Handel är för IM en form av hjälp till självhjälp, och går ofta hand i hand med sociala insatser. Producenterna får till exempel tillgång till hälsovård, utbildning och deras barn får gå i skolan.