Din varukorg är tom.
Jag utanför NCDT:s kontor. Foto: Canaan Samhembere/IM

Ny vardag i Nyanga

12 september 2017

Det är en varm eftermiddag i Mutare, östra Zimbabwe, när min handledare James möter mig för första gången. Han är egentligen fyra timmar försenad, men det är omöjligt att vara på dåligt humör när vi i strålande solsken åker genom bergen norrut mot min nya hemort Nyanga.

Trots att det är torrperiod är många träd i full blom i denna del av landet, och under bilfärden genom grönklädda dalar och berg som faktiskt går genom en nationalpark tänker jag att Nyanga är vackrare i verkligheten än på Google.

När det är dags för lunch nästkommande dag promenerar vi till ett ställe i närheten som lagar sadza och köttgryta över öppen eld. Sadza är här namnet på den vita kompakta majsgröt som är basmat i flera delar av Afrika. Min handledare betalar lunchen med telefonen, kallat ecocash, och säger att det är skönt att slippa att stå i kö till bankomaterna. I Zimbabwe råder kontantbrist och folk köar i timmar för att få ut pengar. När min kollega Felistas och jag går till banken för att göra en utbetalning på 100 dollar för vi först höra att vi ska få ut pengarna i mynt (!), men går sedan därifrån med femtio stycken sedlar i den lokala valutan bond notes. Bond notes ska ha samma värde som US dollar, men alla vill hellre ha amerikanska dollar och jag inser att jag nog skulle kunna sälja mina högre valörer av nypressade US dollar dyrt.

Vid klockan tre tycker jag att det vore gott med en kopp kaffe, så jag går iväg för att fylla vattenkokaren - och märker att det inte kommer något vatten ur kranen. Ibland finns det rinnande vatten här i Nyanga, ibland inte. Jag har vant mig vid att både tvätta mig och spola toaletten med vatten från en hink. Det går finfint. Jag ställer tillbaka vattenkokaren och tänker att det kanske blir en fyra timmars försenad eftermiddagskaffe idag. Eller ingen alls. Det är väl inte hela världen. Särskilt inte när solen skiner och jag redan lärt mig massor genom livliga diskussioner med kollegor, att följa med på fältbesök och att delta i möten (som alltid är försenade).

Om mig
Jag heter Jessica Olsson och kommer från september till december göra praktik på Nyanga Community Development Trust (NCDT), en liten organisation som arbetar med mycket: utbildning, hälsa, försörjning och stärkande av civilsamhället. Jag har en pol.kand. i statskunskap och tog i våras masterexamen i mänskliga rättigheter. Har erfarenhet av civilsamhällesorganisationer och kommunikationsarbete inom t.ex. RFSU, Rädda barnen och Plan International. Har gjort fältstudier i Malawi med fokus på flickors rättigheter och SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter). Brinner för allas rätt att bestämma över sin egen kropp, har tyvärr uselt lokalsinne, och är väldigt förtjust över att avokados här i Zimbabwe är både billiga och perfekt mogna.