Din varukorg är tom.
Florinda Xic från Asociación Pies de Occidente pratar med Carlos Jesus Quintanilla Vasquez och Nicolas Eliseo Caniz Hernandez om framtidsplaner och familjeplanering. Foto: Anna Hedin/IM

Civilsamhället banar väg för ny framtid i Guatemala

10 september 2017

Guatemala har en mörk sida full av våld, fattigdom och korruption. Men här finns också ett allt mer organiserat civilsamhälle som törstar efter förändring. Under min första vecka i Guatemala mötte jag några av de organisationer som mot alla odds driver samhället framåt.

Våld. Korruption. Fattigdom. Allt det finns här i Guatemala, och det gör ont att möta och höra om. Jag vill dock lyfta en annan sida av det land som jag sedan två veckor tillbaka kallar mitt hem. Här finns nämligen ett spirande civilsamhälle, som de senaste åren deltar allt mer aktivt i samhällsbygget, som mobiliserar sig och kräver sina rättigheter. Här har jag återigen blivit både imponerad och inspirerad av den förändringskraft som finns i människors organisering. Jag har blivit överväldigad av den vilja, det framtidshopp och den innovation som finns i människors handlingar.

Vissa har kanske hört om de demonstrationer som 2015 fick den dåvarande presidenten Otto Pérez Molina och vicepresidenten att avgå efter en korruptionshärva. Det krävde en massiv folklig mobilisering. Men det civilsamhälle som jag fått möta de senaste veckorna i Guatemala är mer än bara demonstrationer, hur kraftfulla de än må vara. På lokal nivå bedrivs långsiktigt, rättighetsbaserat och progressivt arbete.

Det såg jag exempel på när jag under min första vecka som utlandspraktikant hade privilegiet att besöka några av IM:s partnerorganisationer. Pami, som bland annat bedriver skolverksamhet för barn och unga som hamnat utanför det vanliga skolsystemet. Eller Adisa, som organiserar och skapar mötesplatser och arbeten åt personer med funktionsnedsättning/variation, en otroligt marginaliserad grupp i Guatemala. Vi lärde också känna Cojolya och Maya Traditions Foundation, föreningar av mayakvinnor som väver rättvisemärkta tyger och bedriver sociala projekt för att stärka kvinnors egenmakt. För att inte tala om den organisation, Asociación Pies de Occidente, där jag själv ska göra min praktik. Pies sprider kunskap om sexuella och reproduktiva rättigheter för att förebygga det höga antalet tonårsgraviditeter och fysiskt och psykiskt våld.

Det finns möjlighet att förändra. Det finns utrymme att agera. Det finns hopp för framtiden. Om det guatemalanska civilsamhället kan engagera sig och påverka trots en hård verklighet, så kan alla. 

Här kan du bli inspirerad och läsa mer om Asociación Pies de Occidente, Pami, Adisa, Maya Traditions Foundation eller Cojolya.