Din varukorg är tom.
Förra året migrerande runt 19 000 minderåriga barn från Guatemala. Nestor är 10 år och drömmer om att åka snart. Foto: Isadora Bennet/IM

Barn drömmer om ett bättre liv

12 september 2017

Hundratusentals barn och ungdomar har tagit sig från Centralamerika till USA för att få en bättre framtid. De kallas drömmare, och nu är deras framtid väldigt osäker.

Den 5 september beslutade Donald Trump att upphäva DACA-reformen. DACA står för Deferred Action for Childhood Arrivals, och har fram till nu gjort det möjligt för papperslösa barn och ungdomar som kommit till USA att studera och arbeta utan att riskera utvisning.  De här 800 000 barnen kallas drömmare. Nu ser framtiden väldigt osäker ut, de befinner sig i en politisk limbo.

Majoriteten av de papperslösa ungdomarna kommer från Mexico, Guatemala, El Salvador och Honduras. I sökandet efter ett bättre liv har de på egen hand eller tillsammans med sina föräldrar gjort den livsfarliga resan till ”Drömmarnas land”. Många har inget minne av landet där de föddes utan USA är deras hemland.

Förra året migrerande runt 19 000 minderåriga barn från Guatemala och 17 512 från El Salvador, de länder där IM arbetar i Centralamerika. Barnen flyr ett liv i utsatthet och fattigdom. De höga våldsnivåerna och hot från kriminella ungdomsgäng har tvingat många att lämna sina hembyar. Andra ser det som enda utvägen från ett liv i extrem fattigdom.

Nestor drömmer om att hjälpa sin mamma

Flera av IM samarbetspartners verkar i Sololá som är ett av de områden i Guatemala varifrån flest barn och ungdomar migrerar. Det är en av de fattigaste delarna av landet och här går genomfartsleden Ruta Interamericana förbi.

I Sololá bor Nestor Chavez som är 10 år gammal och drömmer om att ta sig till USA och bli ingenjör.

– Jag tycker mycket om att plugga engelska, och jag vet att jag kommer behöva kunna prata engelska i USA, säger Nestor. Om jag jobbar i USA kommer jag kunna hjälpa min mamma och min familj mycket mer. 

IM jobbar i Centralamerika bland annat för att bekämpa fattigdom, stärka personers egenmakt och förbättra tillgången till utbildning. Runt om i världen, även i Sverige, jobbar IM för flyktingars och migranters rättigheter.