Din varukorg är tom.
Nadia Jebril, svensk journalist, debattör och programledare, är en av dem som medverkar i boken. Foto: Jenny Mark Ketter / IM

Det nya landet har blivit bok

31 augusti 2017

Vad innebär det att vara del av ett land? Är det språket, maten eller kläderna som avgör? Är det var du vuxit upp eller var dina föräldrar är ifrån? I boken Det nya landet – berättelser från Sverige utforskar IM, Individuell Människohjälp, svenskhet och utanförskap.

I Sverige arbetar IM med att skapa mötesplatser mellan nya och etablerade svenskar. Det bygger på övertygelsen om att kontakt mellan människor ökar kunskapen och minskar rädslan för det annorlunda.
– I boken möter vi Ebtisam som drabbats av hat på nätet, vi möter Robin som tog sig ur kriminalitet och James som aldrig får frågor om sina värderingar. Alla bidrar de med en liten del i en större bild av vad det innebär att vara svensk, säger IMs Sverigechef Martin Nihlgård och förklarar att boken, som ges ut i samarbete med Vilja förlag, inte bara passar för skolarbete.
– Det är en bok för alla som funderar kring det samhälle vi lever i, säger han.

Boken är en del av IMs projekt Det nya landet startar i skolan. IM erbjuder svenska gymnasie- och folkhögskolor ett komplett pedagogiskt material, som förutom boken inkluderar ett studieunderlag och en 15 minuter lång film, för att underlätta skolornas värdegrundsarbete.
– Skollagen säger att elever ska träna sina demokratiska förmågor genom att argumentera, lyssna, sätta sig in i någon annans perspektiv, visa förståelse och empati, diskutera och debattera. Det är precis vad projektet handlar om, berättar Martin Nihlgård.

"Många kan känna igen sig"
– Många av Vilja förlags läsare kan känna igen sig i att vara ny i ett land. Jag tror att vi människor i Sverige kanske inte alltid har en gemensam historia, men vi delar i allra högsta grad på framtiden. Så låt oss enas kring den och prata om vår framtid, en framtid där alla ryms. Gör vi det har vi snart överröstat de där andra rösterna, säger Lina Nordstrand, förläggare på Vilja förlag.

Boken kommer att lanseras på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg samt på den alternativa bokmässan Scener & samtal på Göteborgs Litteraturhus.

Läs mer om skolprojektet här: https://manniskohjalp.se/dnlskolan
Läs mer och beställ boken här: http://viljaforlag.se/det-nya-landet

Om boken
Titel: Det nya landet – Berättelser från Sverige
Redaktör: Eva Emmelin
Formgivare: Marianna Prieto
Sidantal: 96
Förlag: Vilja
2017 IM Individuell Människohjälp

Presskontakt: Eva Emmelin, IM, tel: 046-32 99 53
Intresseanmälningar från skolor: dnlskolan@manniskohjalp.se