Din varukorg är tom.

”Det är livsfarligt att vara ung i El Salvador”

12 augusti 2017

Den 12 augusti firas den internationella ungdomsdagen och i år uppmärksammar FN särskilt ungdomars viktiga roll i att skapa fredliga samhällen och förebygga konflikter.

I El Salvador stöttar IM ungdomsgruppen Colectivo Sol Mayor som verkar för fred via partnerorganisationen ANADES. De extrema våldsnivåerna i landet slår särskilt hårt mot barn och ungdomar. Mellan åren 2005 och 2013 mördades fler än 6300 minderåriga. Många barn och ungdomar slutar gå i skolan på grund av osäkerheten och enligt skolministeriet är 800 skolor belägna i riskzoner där det finns en stark närvaro av kriminella ungdomsgäng ”pandillas” och mycket droghandel.  

Ungdomarna i Colectivo Sol Mayor engagerar sig på olika sätt för att skapa en fredligare kultur och motverka våld.  Bland annat håller de workshops som handlar om konflikthantering och försoning och anordnar olika aktiviteter i förorten San Mauricio där de bor i San Salvador.    

– Det är livsfarligt att vara ung i El Salvador, säger Giovani García en av ungdomarna från Colectivo Sol Mayor. Vi hotas både av ”pandillas”, polisen och militären. 

Omar Ponce, Giovani García, Jose Alexander Navaro, Gerardo García, Javier Martinez är några av ungdomarna som är med i gruppen och alla vittnar om att de utsatts för våld dels från andra ungdomar men även från militären och polis. Militärerna går in i områden för att kontrollera de kriminella gängen men behandlar alla ungdomar som om de vore kriminella. Att vara ung blir att vara kriminell. 

– Vi ungdomar är mest utsatta, du kan bli skjuten av misstag eller fängslad trots att du inte begått något brott. Det är viktigt att vi lär oss hur vi kan hantera en situation där det uppstår våld, säger Omar.

Nyligen ordnade gruppen en aktivitet där de målade om skolan i San Mauricio med bilder som representerar fred. De planterade växter utanför byggnaden för att förhindra att grupper av missbrukare använde trottoaren som mötesplats. Ungdomarna har också ordnat festivaler och olika aktiviteter för barn- och ungdomar vilket skapar en möjlighet för dem att organisera sig på andra sätt än i kriminella gäng. 

– Colectivo Sol Mayor har gett mig hopp och jag har lärt mig mycket om våra rättigheter som ungdomar. Vi är ungdomar som vill bidra till förändring och skapa en bättre framtid för El Salvador, berättar Javier Martinéz. 

Några dagar efter intervjun med Colectivo Sol Mayor nåddes vi på IM av beskedet att femtonårige Javier Martinéz och hans 18 åriga storebror skjutits ihjäl utanför skolan i San Mauricio. Samma skola där Javier några veckor tidigare målat fredsbudskap och planterat växter. Hans vänner i Colectivo Sol Mayor fortsätter kampen för fred och trygghet i El Salvador.

Giovania Garcia, Javier Martinez, Jose Navarro, Gerardio Garcia och Omar Ponce i ungdomsgruppen Colectivo Sol Mayor. Foto: Isadora Bennet / IM

Ungdomsgruppen Colectivo Sol Mayor målade om skolan i San Mauricio med bilder som representerar fred. Foto: Isadora Bennet / IM