Din varukorg är tom.
María Teresa drabbades av missfall. När hon vaknade på sjukhuset greps hon av polisen och dömdes för mord på grund av El Salvadors stränga abortlagar. Foto: Citizen Group for the Decriminalisation of Therapeutic, Ethical and Eugenic Abortion (CFDA).

Kvinnor som drabbas av missfall döms för mord

7 juli 2017

Evelyn Hernandez var arton år gammal när hon blev våldtagen av en kille från det kriminella ungdomsgäng som styr i det fattiga området där hon bor i El Salvador.  Hon blev gravid och när hon fick missfall låstes hon in på ett kvinnofängelse, misstänkt för mord på sitt nyfödda barn. I nästan ett år har Evelyn suttit häktad utan rättegång. Onsdagen den 5 juli 2017 dömdes Evelyn till 30 års fängelse för ett mord hon inte begått.

Samma dag som Evelyn Hernandez dömdes för mord efter missfall, deltog salvadoranska María Teresa Rivera i ett seminarium i Almedalen som hölls av IM och We Effect för att tala om situationen för kvinnors rättigheter i Centralamerika. María Teresas historia liknar Evelyns. Även hon dömdes till fängelse efter att ha fått missfall. Efter fyra år ogiltigförklarades domen på grund av bristande teknisk bevisning och i väntan på en ny rättegång sökte María Teresa skydd i Sverige där hon beviljades asyl i mars 2017. María Teresa var den första kvinna som beviljades politisk asyl på grund av repressiva abortlagar.

Den tekniska bevisningen är bristfällig även i Evelyns fall. Undersökningarna tyder på att det nyfödda barnet dött av mekoniumaspiration.

El Salvador har en av de strängaste abort-lagstiftningarna i världen och över 25 flickor och kvinnor har dömts till långa fängelsestraff efter att ha fått missfall sedan lagen ändrades år 1998. Ca 25 000 minderåriga flickor föder barn i landet varje år.

Kvinnorättsaktivister har demonstrerat, protesterat och kämpat för rättvisa för Evelyn och de andra fängslade kvinnorna och de fortsätter kampen, ”du är inte ensam Evelyn” stod det på plakaten som kvinnorna höll upp utanför rättssalen i onsdags.

IM samarbetar med en organisation i El Salvador som stöttar de utsatta kvinnorna och bland annat hjälpt Evelyn med ekonomisk rådgivning.

Läs mer om María Teresa (på svenska) här.

Läs mer om Evelyns fall (spanska) här.

Läs mer om Evelyns fall (på engelska) här.