Din varukorg är tom.

Fler barn har dött på statligt hem i Guatemala

7 juli 2017

Barn och ungdomar dör och staten ser tyst på. Måndagen den 3 juli 2017 dog tre minderåriga pojkar efter ett uppror på ett statligt rehabiliteringscenter i Guatemala City för barn och ungdomar som hamnat i konflikt med lagen. I nuläget finns inga svar på varför de dog. Knappt fyra månader har gått sedan 41 flickor brändes ihjäl på ett hem för barn- och ungdomar den 8 mars 2017.
– Det läggs inga resurser på barn och ungdomar i Guatemala, säger Ingrid Vásquez som är programansvarig för utbildningsprogrammet på IM Centralamerika.

På rehabiliteringscentret ”Las Gaviotas” i Zon 13 i Guatemala City bor 566 pojkar trots att hemmet är byggt för max 250 personer. De bor trångt och får inte studera. Inte heller har de möjlighet att utöva någon slags fysisk aktivitet. MR-ombudsmannen har varnat om det dåliga förhållandena där barnen och ungdomarna straffas, misshandlas och serveras mat av dålig kvalitet. Vissa av pojkarna sitter inne för misshandel och mord, andra är där för att ha blivit påkomna med marijuana i fickan eller för att ha utpressat en busschaufför på pengar. Några av ungdomarna är där för att de helt enkelt inte har någon annan stans att ta vägen.

Måndagen den 3 juli 2017 var det tv-dag på centret. Men utan någon som helst förklaring vägrades ungdomarna tv-stunden - kanske den enda aktiviteten i veckan som gav livet någon slags mening. Det blev början på ett uppror där flera av ungdomarna tog sig ut ur byggnaden och klättrade upp på taket för att protestera mot de dåliga förhållandena på centret. Snart omringades ”Las Gaviotas” av polispatruller och förtvivlade mammor som ville försäkra sig om att deras söner mådde bra. Ungdomarna skrek och krävde att bli lyssnade på. Efter flera timmar uppe på taket gick det plötsligt sönder och minst nio av pojkarna skadades när taket brakade ihop. Tre andra pojkar hittades döda, hängda i lakan.

När nyheten om upproret på ”Las Gaviotas” nådde ut i Guatemala fylldes sociala medier av hatiska kommentarer. Ungdomarna borde avrättas. De är avskum. Deras mammor borde skämmas.

Pojkarna har några saker gemensamt. De kommer alla från fattiga och utsatta områden. Födda in i en värld utan möjligheter och utan framtidstro. De har varit utsatta för statens institutionella våld sedan dagen de föddes.

Ingrid Vásquez menar att utbildning, meningsfulla fritidsaktiviteter och politiskt deltagande i samhället är nödvändigt för att kunna garantera barn och ungdomars rättigheter.

– Staten har en stor skuld gentemot barnen och ungdomarna. Trots att de har skrivit under barnkonventionen och internationella avtal gör de ingenting för de unga.

Måndagen den 3 juli 2017 dog ytterligare tre minderåriga som levde under statens beskydd. Hur många fler ska behöva dö innan samhället tar ansvar för de mest utsatta?

Via IMs arbete i Centralamerika får fler utsatta barn och ungdomar möjlighet till utbildning.

Läs mer om händelsen här (på spanska).