Din varukorg är tom.
Smyckena (ringar och halsband) har inslag av Humanium Metal - det är metall från en nedsmältning som IM var med på förra året i El Salvador. Foto: Isadora Bennet / IM.

Intresset stort för första Humanium Metal by IM-prototyperna

5 juni 2017

Hållbart mode var tema under Sverigedagarna i Guatemala och IMs innovativa initiativ Humanium Metal presenterades. Intresset var stort för de första prototyperna som tagits fram.

Imorgon är det Sveriges nationaldag, men vi firade i förväg i Guatemala under tre "Sverigedagar". Temat var hållbart mode och under helgen hölls seminarier där svenska och guatemalanska designers möttes.

Humanium Metal presenterades för åskådarna genom en presentation och utställning. Första dagen hölls en mottagning på det svenska residenset och intresset var stort för de första prototyperna som har tagits fram av Cornelia Webb, Dessaga och IMs lokala partnerorganisation Cojolya.

Smyckena (ringar och halsband) har inslag av Humanium Metal - det är metall från en nedsmältning som IM var med på förra året i El Salvador. Emelie Ekblad är designer bakom Dessaga och både hon och Cornelia Webb är svenska designers. Produkterna från Cojolya är tillverkade av mayakvinnor i Santiago Atitlán, kvinnor som bevittnat våldet i Guatemala. Organisationen grundades under inbördeskriget för kvinnor som blivit änkor och  behövde en inkomst.

Smyckena är "limited edition" och inte till salu i nuläget.

Humanium Metal är fredens metall - en metall tillverkad av illegala vapen som smälts ner. Metallen används sedan i kommersiella produkter och vinsten går till personer som blivit offer för väpnat våld och till projekt som förebygger våld och verkar för fred. Initiativet stöds bland annat av Utrikesdepartementet och Sveriges ambassad i Guatemala.

Läs mer om Sverigedagarna på ambassadens webbplats.  

Songul Can från IM Fair Trade fanns på plats liksom IMs regionchef Kristina Jannerbo, kommunikatör Isadora Bennet och Ivanova Gonzales.

Initiativet stöds bland annat av Utrikesdepartementet och Sveriges ambassad i Guatemala. George Andrén, Sveriges ambassadör.