Din varukorg är tom.
María Sosof Ixbalán har jobbat för Cojolya sedan 80-talet och idag är hon en Santiagos mest erkända väverskor. Foto: Isadora Bennet / IM.

”Det är häftig att se styrkan hos kvinnorna”

9 juni 2017

Genom rättvis handel får kvinnor i Guatemala möjlighet till en trygg försörjning samtidigt som de får ökad kunskap om sina rättigheter. Songul Can från IM Fair Trade har träffat människorna som tillverkar varorna.

I Centralamerika stöttar IM organisationer som jobbar enligt WFTOs principer för att stärka väverskor och för att bevara Maya hantverken. Songul från IM Fair Trade besökte nyligen regionen för att ta del av olika partnerorganisationernas arbete och se hur produktionen sker på plats. Tillsammans med väverskor och designers undersökte de hur produkterna kan utvecklas.

– Det är otroligt häftig att se styrkan hos kvinnorna som IM jobbar med och få ta del av deras kunskap och fantastiska hantverk, säger Songul.

Väverskan María Sosof Ixbalán har jobbat för vår partnerorganisation Cojolya sedan 80-talet. María lärde sig att väva som 11-åring när hon blev föräldralös – det var hennes enda sätt att tjäna pengar och kunna ta hand om sig själv och sin lillebror. Idag är hon en av Santiagos mest erkända väverskor och förutom att jobba för Cojolya så driver hon sin egen butik hemma i sitt hus. Hon berättar att många kvinnor inspireras av de mönster hon tar fram. Jobbet på Cojolya gör att hon kan försörja sin familj.

– Det är en trygghet att veta att jag har en lön varje månad som gör det möjligt för mig att ta hand om min familj, berättar María.

De två organisationer som IM stöder i Guatemala; Maya Traditions och Cojolya garanterar goda arbetsförhållanden för väverskorna och en rättvis lön. Maya Traditions och Cojolya ger inte bara kvinnorna möjlighet att förbättra sin vävteknik utan stärker dem i kunskapen om deras rättigheter. Dessutom får de lära sig att läsa, skriva och räkna.