Din varukorg är tom.

Därför åker IM till Almedalen 2017

30 juni 2017

IM grundades 1938 för att möta och motverka nazismen och det hat och den förödelse som spreds över Europa och världen i nazismens spår. Att kampen mot den ideologi som ledde till Förintelsen än idag är nödvändig att föra är tragiskt att konstatera. Men det är en uppgift IM aldrig kommer vika från. Därför åker IM till Almedalsveckan 2017. Vi kommer fortsätta samtala om antirasism och integration, om global utveckling och att bemöta hat. Vi lämnar ingen plats i det demokratiska samtalet till nazismen.

Precis som i 30-talets Europa delar dagens nazism in människor i kategorier efter ras. Människor som inte delar nazismens ideologi utses till fiender, och även idag sker nazisternas kamp både med våld och med metoder som hör till det öppna demokratiska samhället. Men målet är tydligt. Nazismen vill avskaffa vår demokrati och skapa ett samhälle enbart för vita.

Dagens organiserade svenska nazism utmålar antirasister, feminister, HBTQI-personer och invandrare som måltavlor för både våld och agitation. Trots detta behandlas uttalat nazistiska Nordiska motståndsrörelsens nystartade politiska parti som vilket parti som helst, och har därför beviljats en plats att torgföra sin ideologi under Almedalsveckan. Flera organisationer har därför känt sig tvingade att ställa in arrangemang på grund av den organiserade nazismens sanktionerade närvaro.

I Sverige 2017 har vi därmed en situation där nazister med sin verksamhet har tystat delar av det demokratiska samtalet. De har genom sin närvaro tvingat mångfaldsparaden att flytta sin planerade rutt, eftersom polisen inte kunde garantera deltagarnas säkerhet. Genom beslutet att upplåta plats i Almedalen för nazistiska NMR har Sverige tagit ytterligare ett steg mot normalisering och acceptans av den organiserade nazismens roll i det svenska samhället.

För IM är det inte ett alternativ att ställa in vår närvaro och vårt program i Almedalen. Vår verksamhet står för allt som den organiserade nazismen avskyr. Vi ordnar samtal och skapar möten för att främja mångfald och integration, och om strategier för att möta hat. Kanske gör det oss till måltavlor för nazisterna. Men vi är inte där för att föra dialog med nazister. Den som vill ta makten genom våld och etniskt rensa samhällen har ingen plats i det demokratiska samtalet. Vi är i Almedalen för att inte låta nazismen vinna. För att inte låta nazismen tysta oss. För att samma kamp som behövdes 1938 behövs än idag.