Din varukorg är tom.

Nyanlända tjejer visar vägen för föreningar

19 maj 2017

– I Etiopien spelade jag basket och volleyboll. Jag var med i skolans tjejbasket och vi brukade spela match mot andra skolor. Därför ville jag gärna fortsätta med det när jag flyttade till Sverige, förklarar Ikram Hussen, en artonårig tjej som kom till Sverige från Etiopien för 5 år sedan. Hon fortsätter:
– Min familj hade ingen aning om hur eller var man kan spela basket. Det var ont om information och därför tog det tid innan jag hittade ett lag som passar mig. 

Vi har samlats runt 10 personer, för att lyssna till gruppen på åtta tjejer i ”Internationellt systerskap” i projektet Move it, på Individuell Människohjälp i Stockholm. Under tre kvällar i maj har olika personer bjudits in för att lyssna på tjejernas berättelser och erfarenheter. Att komma som ung, nyanländ tjej till Sverige innebär många utmaningar. Det kräver mycket beslutsamhet, mod och handlingskraft – något som dessa åtta tjejer verkligen har.
 
Att få berätta och ta plats
Sedan hösten 2016 har tjejerna setts varje onsdag, tillsammans med verksamhetsutvecklaren Rokibath Alssane, på IMs lokalkontor på Södermalm. Under ett par timmar varje vecka har gruppen träffats och fått dela erfarenheter av att vara unga, nyanlända tjejer i Sverige och Stockholm, diskuterat utmaningar och förutsättningar för ett bra mottagande och hur föreningslivet kan bli mer inkluderande. Denna kväll berättar tjejerna om sina egna erfarenheter av att komma nya till Sverige och om vikten av ett föreningsliv som arbetar aktivt för att öppna upp för nyanlända tjejer. Internationellt systerskap har betytt mycket för tjejerna då det varit ett forum där de kan dela med sig, själva få berätta sina historier och ta plats.
 
Att komma som nyanländ och ung tjej kan innebära en del ensamhet. Noura Rachida Haidara, som är 19 år och kom till Sverige för 1,5 år sedan, förklarar att hon kände en stor saknade efter sina vänner i Elfenbenskusten.
– Allt ändrades jämfört med mitt hemland. Jag saknade min pappa, min kusiner och mina kompisar, berättar hon.
Möjligheten att skaffa nya vänner i Sverige och samtidigt göra något roligt som att spela fotboll eller dansa hiphop, kan vara en av nycklarna till att få känna sig som en del av samhället.
 
Könsaspekten är viktig
I Sverige har det kommit fler unga nyanlända killar än tjejer, vilket de nämner kan vara en av anledningarna till att föreningslivet ”glömt bort” nyanlända tjejer. Men det kan finnas fler faktorer.
– Tjejer blir också ofta uppfostrade på ett annat sätt än killar. Killar får lära sig att ta för sig och ha ett bra självförtroende. Många tjejer blir uppmuntrade att tänka efter före och vara mer försiktiga. Detta avspeglas även i föreningslivet och varför nyanlända tjejers integration ser annorlunda ut, förklarar Rokibath Alassane. Bristen på representation; unga nyanlända tjejer med invandrarbakgrund får sällan synas i reklam för sporter och föreningar, kan vara en ytterligare bidragande faktor.
 
Vad kan föreningarna göra?
Det finns flera saker som kan förbättras både i samhället och konkret bland föreningarna. En sak som nämns är att våga stå upp mot rasism och islamafobi och samtidigt våga prata om våra fördomar. Många tror inte att du kan göra vad du vill bara för att du kommer från ett annat land eller för att du är klädd på ett visst sätt. Brist på lättillgänglig information gör också att ungdomarna får svårare att hitta till en förening eller aktivitet de tycker om.
 
Satsa på tjejerna!
Föreningarna måste våga satsa på tjejerna! Att rekrytera fler kvinnliga ledare kan vara ett sätt, att använda separatism som metod ett annat. Genom att erbjuda aktiviteter endast för tjejer där de tillåts ta plats, vara sig själva och bygga ett bättre självförtroende, kan fler våga och bli en del av föreningar mer långsiktigt.

Det absolut viktigaste och egentligen kanske också enklaste svaret på hur föreningar kan bli bättre på att inkludera nyanlända, unga tjejer är att lyssna. Ikram, Ebtisam, Ishrah, Maysah, Merima, Noura, Novel och Hedvig visar att det inte behöver vara så komplicerat. Låt unga tjejer som är nya i Sverige få ta plats, berätta, ta in deras perspektiv. Svårare än så behöver det inte vara. 

Vill du ha mer information om Internationellt systerskap, eller projektet Move it?
Kontakta: Rokibath Alssane rokibath.alssane@manniskohjalp.se  

 

Novel från tjejgruppen sammanfattar faktorer som bidrar till att föreningslivet inte inkluderar nyanlända unga tjejer.