Din varukorg är tom.
Hela familjen, inte minst barnen, tjänar på fair trade. ”Mina barn får gå i skolan tack vare fair trade-kaffet”, säger bonden Samuel Chinchay. Foto: Sol y Cafe, Peru.

Fair trade-kaffe från Peru sätter barn i skolan

10 maj 2017

På närmare 2000 meters höjd i Perus högländer ligger Cajamarca och ett alldeles speciellt kaffeplantage. Där odlas ett högkvalitativt arabica-kaffe som både är ekologiskt och fair trade-certifierat. Lär känna bonden – och lär dig vad en kaffebonde menar är den verkliga hemligheten till ett bra kaffe.

Plantaget drivs av kooperativet Sol y Cafe. De odlar inte bara kaffe utan även kakao. Även det är ekologiskt och fair trade-certifierat, för det är hela Sol y Cafe. De har miljö- och etiska märkningar från runtom i världen och är verkligt dedikerade ambitionen att skapa en bra miljö, för människa och natur, där bönder och plantagearbetare mår bra och behandlas rätt.

Fair Trade-initiativet innebär att bönderna bland annat kan betala för bättre hälsovård och sina barns fortsatta skolgång. Arbetarnas livssituation förändras och förbättras. Och kooperativet går dessutom ihop och investerar i gemensamma projekt för hela lokalsamhällets bästa.

I den normala kaffehandeln är det ofta femton mellanhänder från bonde till din kaffekopp. Femton mellanhänder som tar allt större andel av priset. Bönderna, som blir marginaliserade, anonyma och osynliga, får en försvinnande liten del av priset du betalar.

Inom fair trade är det inte så. Mellanhänderna är färre. Och vi kanske till och med känner bonden. I det här fallet heter han Samuel Chinchay Calderon. Samuel är 40 år och lever med hustrun Neida och två barn. Varje år producerar han 200 kaffesäckar på 55 kilo.
Ifrån dessa säckar kommer bönorna som ger oss kaffet du, kanske, håller i din hand (köp ett paket här annars).

Samuel växte upp med kaffe, han lärde sig av sin far och har tagit över odlingen idag.
- Jag är så glad för vad kaffet ger mig, berättar Samuel. Jag kan hoppas på ett bra liv i framtiden. Nu sparar jag till och med pengar varje månad till min dotters och sons fortsatta utbildning!
Han får hjälp. Sol y Cafe, kaffekooperativet han ingår i, ger utbildningar, träning, hjälp med att förbättra sin mark, få tillgång till naturliga gödningsmedel, och hur man jobbar med att skapa bra skugga.

Skugga – nyckeln till bra kaffe!

Det vet nog inte många som dricker sitt kaffe på morgonen eller i fikarummet - att en nyckel till bra kaffe har att göra med skugga.
- Man måste ha unga kaffeplantor för bra kaffe, och de måste skyddas och få ordentlig skugga från träd, säger Samuel.
Runtom på odlingen ser man därför ofta ganska små, men strategiskt utsatta, träd vars blad skänker skugga åt de unga kaffeplantorna..
- Då får bönorna rätt skydd och rätt kvalitet – då får man en bra kopp kaffe, säger Samuel.

Vad är då en bra kopp kaffe? Fler länder dricker kaffe än som faktiskt kan odla kaffe. Men kaffekulturen är olika och varje del av världen har sin egna ide om hur kaffe skall tillagas, serveras och rostas. 

Även vi i Sverige. IM har länge sålt kaffe från ekologiska och fair trade-anslutna plantage runtom i världen. Ibland har det knorrats lite över annorlunda smak. Så istället för att låta kaffet rostas lokalt så kör vi bönorna, torkade och rensade, från Samuel och Sol y Cafe hela vägen hem till Göteborg. Där låter vi det rostas av Kahl rosteri.

Så kan vi förena Samuels lokala kunskap om skugga och mark i Peru med Kahls kunskap om hur svenskarna vill ha sitt kaffe rostat.
Och du får en kopp kaffe som garanterat smakar bra - på många sätt. För Samuel och hans fru och barn, för den lokala miljön och för hela Cajamarcas lokalsamhälle.

 
Köp kaffet i vår webbutik här! 

Se fler bilder från Cajamarca och Sol y Cafe här!

PS. Den 13 maj är det World Fair Trade Day. Då bjuder vi på Samuels kaffe i våra butiker.
Läs mer här

Samuel Chinchay, kaffeodlare från Peru. Foto: Sol y Cafe, Peru.

Kaffebuskarna skyddas och ges skugga av träd – då får du bra kaffe! Foto: Sol y Cafe, Peru