Din varukorg är tom.
Duokompisarna hittar på saker tillsammans, och delar ofta med sig av tips och hälsningar på Duo Stockholms Facebooksida. Foto: Privat

IM presenterar digital metod för integration

13 april 2017

När IM nästa vecka firar tio års kompismatchningar passar man på att lansera ett helt nytt digitalt verktyg som underlättar arbetet med att para ihop människor som annars inte skulle ha träffats.
– I dessa tider tycker vi att resurserna ska läggas på att skapa möten istället för på tidsödande administration. Därför gör vi verktyget fritt för alla att använda, säger Jonathan Österlund, IM Stockholm.

Arbetet med att försäkra sig om att rätt personer matchas ihop är tidskrävande, men under de tio år som gått har IM utvecklat en väl fungerande metod. Tillsammans med fem volontärer från IT-branschen har man nu tagit fram ett digitalt verktyg för att underlätta processen. Eftersom IM vill uppmuntra fler kommuner och organisationer att jobba med att skapa möten mellan människor görs verktyget och det nyskrivna metodmaterialet tillgängligt för alla.

Började i liten skala

IMs arbete med att matcha ihop nyanlända och etablerade svenskar i Stockholm började på Tensta bibliotek för tio år sedan. Bibliotekarierna noterade att många besökare efterfrågade personer att tala svenska med, och IM som redan hade läxhjälp på biblioteket drog på initiativ av en volontär igång kompismatchning.
Med svenska språket i fokus matchades en nyanländ person och en mer etablerad för veckovisa träffar i minst sex månader. Det personliga mötet två människor emellan var centralt och på volontärbasis matchades runt 10-15 par per år. Efter hand togs kompismatchningen över av IMs lokalkontor och en anställd fortsatte att föra samman nyanlända och etablerade för språkträning och utbyte.
Projektet med kompismatchning blev så lyckat att konceptet utvecklades i samarbete med flera parter, bland andra Huddinge kommun, Sensus och Stockholms stad. 2015 ingick IM och Stockholms stad ett unikt avtal, ett så kallat Idéburet offentligt partnerskap (IOP) och Duo Stockholm var bildat.

Mer än en ny vän

Idag är Duo Stockolm en permanent verksamhet som sedan starten 2015 matchat över 800 personer, varav 75 procent fortsatt hålla kontakten efter sin tid i Duo Stockholm.
– De möten som Duo Stockholm skapar lägger grunden för ett mer inkluderande Sverige. När människor som annars inte skulle träffats får lära känna varandra sker något spännande. De får inte bara en ny vän, de får ofta en ny syn på människorna runt sig, säger Jonathan Österlund som varit med och byggt upp Duo Stockholm.

IM vill förenkla för andra

Onsdagen den 19 april firar IM tio års kompismatchning och passar samtidigt på att lansera verktygen för matchning. Klockan 15.00 inleds en workshop där kommuner och organisationer kan lära sig använda det nya verktyget.
– Verktyget effektiviserar administrationen och sparar mycket tid. Tid som istället kan läggas på att skapa fler kompismatchningar. Hela syftet är att alla som kan ha nytta av materialet ska använda det, säger Jonathan Österlund.
Klockan 17.00 firas lanseringen och tioårsjubileum med fest.

Kontakt för intresseanmälningar eller intervjuförfrågningar:
Jonathan Österlund: jonathan.osterlund@manniskohjalp.se, 070-410 03 18