Din varukorg är tom.
Eva Johannesson vann resan till Gutemala som IM lottade ut i samarbete med BIG Travel. Foto: Isadora Bennet

"Resan visade att IM är rätt för mig"

16 mars 2017

Eva Johannesson från Linköping är IM-fadder och vann resan som vi lottade ut tillsammans med BIG Travel. Det var en resa som imponerade på henne och fick henne att känna att hon valt rätt organisation att stödja.

Det var det starka internationella intresset som fick Eva Johannesson att engagera sig i IM. Först som givare, hon är fadder och skänker därmed varje månad, och sedan när hon blev pensionär också som volontär i Fair Trade-butiken i Linköping. Hon blev förstår väldigt glad när hon fick reda på att hon vunnit tävlingen om att få följa med på IMs medlemsresa till Guatemala. Nu skulle hon få möjlighet att se hur organisationen hon stödjer och volontärarbetar för arbetar på plats i ett av sina verksamhetsländer.

– Resan har stärkt min övertygelse om att jag är med i rätt organisation. Det finns olika sätt att jobba med bistånd men jag tycker IM gör det på ett väldigt bra sätt, de utgår ifrån rättigheter och jobbar på alla nivåer, säger hon.

Möten med skolbarn hos organisationen Pami berörde henne djupt (se bild ovan).
– Det var otroligt att se hur lärarna arbetade med barnen och se deras värme och engagemang. Jag blev också berörd av att möta starka mayakvinnor med självförtroende. De är stolta över sin potential och vet att de klarar saker.

Eva blev också imponerad av IMs personal, och organisationen Pies de Occidente som jobbar med sexuella och reproduktiva rättigheter.
– De visade en sån frimodighet och ibland känns det nästan som att de kommit längre i hur man undervisar sexualkunskap än i Sverige.

Det slog henne hor stor skillnaden mellan fattiga och rika i Guatemala är.
– Det som chockerat mig är att personer är så fullkomligt beroende av sin egen kraft, det finns inget att luta tillbaka på. Man får inget stöd från staten. De som styr landet ser inte till allas bästa utan bara till sitt eget bästa. Det är en jobbig verklighet att se. Därför blir man glad när man hör om blockader och att civilsamhället är aktivt. Det ger hopp om att saker går att förändra. Och IM ger ett viktigt stöd till civilsamhället!

Hon beskriver resan som fylld av enorma upplevelser, varje dag.
– Den har varit väldigt väl upplagd och genomtänkt. Mötet med partnerorganisationerna har gjort mig inspirerar till att fortsätta jobba för IM. I år ska vi fortsätta med en studiecirkel om IMs globala arbete i min lokalförening.

Bli IM-fadder du också!
Läs mer om BIG Travel här.

Eva Johannesson arbetar sedan tre år tillbaka frivilligt i IMs Fair trade-butik i Linköping. Foto: Isadora Bennet