Din varukorg är tom.
Alex har lärt sig hur det går att leva ett vanligt liv i rullstol. Ibland kan det kännas väldigt tungt, men en av höjdpunkterna under veckan är när han och hans kompisar samlas på fredagseftermiddagarna för att spela basket. Foto: Isadora Bennet/IM

"Det kändes som att mitt liv bara stängdes av"

16 mars 2017

- Att ha en funktionsnedsättning och bo i en fattig by är nog det svåraste som finns, berättar Jual Alexander Ajanel Chiti, eller ”Alex” som han kallas.
Alex har suttit i rullstol sedan han var 15 år gammal. Idag är han 36 och arbetar på  organisationen Transitions.

På Guatemalas självständighetsdag, den 15 september 1997 blev Alex skjuten med ett skott i ryggen. Alex är från Quiché i Guatemala och var på väg till Santiago för att delta i ett marathon som springs varje år på självständighetsdagen. Han åkte i en bil tillsammans med några kompisar när de plötsligt blev stoppade av ett beväpnat gäng. Fredsavtalen hade skrivits under ett år tidigare i Guatemala men vapnen cirkulerade fortfarande fritt i landet.

– Det var ett känt rånar-gäng, berättar Alex. De tog allt vi hade och började skjuta vilt omkring sig. Jag blev träffad i ryggen.
Alex kunde aldrig mer gå igen och i byn som han kom ifrån fanns ingen hjälp att få.
– Att ha en funktionsnedsättning och bo i en fattig by är nog det svåraste som finns, för det finns absolut inget stöd alls.

Tillsammans med sin mamma försökte han finna hjälp men det var hopplöst. Dessutom gick hans mamma bort i en sjukdom och han blev fullkomligt ensam. Allt hopp försvann
– Det kändes som att mitt liv bara stängdes av, berättar Alex.

Vändpunkter för Alex blev när han lärde känna en utländsk läkare. Hon berättade för Alex att han hade en funktionsnedsättning och vad det innebar, något han inte fått klarhet i tidigare. Via henne kom Alex i kontakt med Transitions och började jobba i verkstaden med att tillverka rullstolar.

Han fick lära sig hur det går att leva ett vanligt liv i rullstol. Ibland kan det kännas instängt på fabriken, men en av höjdpunkterna under veckan är när han och hans kompisar samlas på fredagseftermiddagarna för att spela basket. Nu bor Alex med sin bror i Antigua. Men han ser inte ljust på situationen i Guatemala.
– Det är som att våldet aldrig någonsin kommer att ta slut, det bara fortsätter. Politikerna måste agera för att det ska ske en förändring.
 

Läs mer om Humanium metal och hur IM arbetar för att minska våldet och tillgången på vapen i Guatemala.