Din varukorg är tom.
Förutom svenska pratar Davoud Mohamedi både dari och persiska. Det kommer till nytta i hans nya arbete, där han ibland träffar människor som inte kan prata svenska. Foto: Privat

Davoud ska hjälpa Umebor att integreras

15 mars 2017

Möt IMs nya medarbetare i Umeå; Davoud Mohamedi. Han är en blåbärsätande, racercyklande, språkbegåvad och människoälskande kille med rötterna i Afghanistan.

Davoud, kan du inte berätta om dig själv?

– Hej! Jag är 23 år gammal och kommer ursprungligen från Afghanistan. När jag var fem år gammal flyttade jag till Iran med min familj, men för fem år sedan tvingades jag fly och kom då till Gällivare i norra Sverige.

– På fritiden gillar jag att fika och träffa kompisar, och tycker det är intressant att prata om världspolitik. Jag är duktig på att laga mat, och äter gärna blåbär när jag tittar på film! Jag gillar att spela volleyboll och fotboll, att springa och bada. Jag gillar också att cykla, speciellt på sommaren med min racer-cykel, och att lyssna på musik.

Hur hamnade du i Umeå?

– För tre år sedan bestämde jag mig för att flytta hit. Mitt mål har alltid varit att komma in i samhället och integreras. Gällivare var så litet, och jag tänkte att jag behövde ett större samhälle. Umeå är jättebra för mig. Det är ett väldigt socialt samhälle, folk är jättesnälla och jag trivs bra här.

Hur hittade du IM i Umeå?

– Jag träffade Lilian Sahlin när hon jobbade på Röda Korset. Hon frågade om jag ville bli volontär och det blev jag. Sen började hon jobba på IMs regionkontor i Umeå, och då följde jag efter! (stort skratt) Jag blev volontär på IM och engagerade mig i våra språkcaféer. För en månad sedan blev jag anställd som projektkoordinator.

Vilka egna erfarenheter har du av integration?

– Integration är jätteviktigt för mig. Både att integreras här i Sverige, och på den här jorden vi bor på.

– Jag har erfarenhet av utanförskap och integration i både Iran och Sverige. I Sverige var språket det svåraste, och utan svenska kan du inte heller integreras. Jag har kämpat på och tränat väldigt mycket på min svenska. Att hitta jobb som nyanländ är också svårt, och att hitta bostad är otroligt svårt. Tidigare trodde jag att Sverige var ett jättestort land där man säkert skulle få tre, fyra lägenheter (stort skratt), men så var det ju inte!

– Den stora skillnaden mellan Iran och Sverige är politiken. Här hjälper staten till och det gör det lättare att integreras. Som flykting i Teheran var det väldigt svårt.

Hur känner du inför ditt nya jobb hos oss på IM?

– Det känns jättebra att jobba på IM. Det finns personer i utanförskap och IM hjälper dem på olika sätt, både i Sverige och internationellt. När jag själv kom till Sverige fick jag mycket hjälp från olika organisationer, och nu är det min tur att ge tillbaka och hjälpa människor som har problem. Jag hoppas kunna göra mitt bästa.

– Jag har berättat om jobbet för min mamma och syster i Iran, de är jätteglada. Min mamma är jätteglad att jag ska jobba med människor. Hon önskade mig lycka till!