Din varukorg är tom.
Pärlorna till Frälsarkransen tillverkas i Indien. Foto: Erik Törner/IM

Frälsarkransens pärlor gör gott i både Indien och Jordanien

1 december 2015

Det är ett nästan meditativt klickande i rummet, när pärlor sorteras och läggs i lådor. Vissa träs på band och görs till klara armband. Andra packas för att skickas till Sverige.

Det är nästan bara kvinnor i rummet, de småpratar och skrattar. Sen går de på rast. Ute är det mycket varmt, härinne svalt. Det är en bra arbetsmiljö. De har raster, de har det svalt. En bra arbetsmiljö är ingen självklarhet på indiska fabriker – absolut ingen självklarhet för indiska kvinnor som, om de ens får möjlighet att arbeta och försörja sig, ofta får lågstatusarbete i dåliga miljöer.

Kämpar mot fattigdom

Vi är på Tara Projects i Delhi. Det är en erfaren och, i förhållande till många andra liknande organisationer, ganska stor aktör inom Fair trade. ”Vi kämpar för att motverka fattigdom, och har länge strävat efter att ge kvinnor bra arbeten i en bra arbetsmiljö. Men här arbetar även många män” berättar Moon Sharma, Taras högsta chef. ”Men, och detta är viktigt”, fortsätter Moon, ”här arbetar inga barn – det har varit en av våra viktigaste kamper, att motverka och öka kunskapen kring barnarbete i Indien”

Rättvis handel fungerar

Reglerade arbetstider, bra arbetsmiljö, inga skadliga ämnen för människa och miljö, fackliga rättigheter, socialförsäkring, tillgång till personlig hälsovård, en social fond för investeringar enligt hantverkarnas egna vilja – listan på rättigheter och förmåner de anställda på Tara har kan göras lång. (läs mer om WFTOs 10 principer för fair trade här!). Rättvis handel, eller fair trade, fungerar. Det ger inkomst och sysselsättning utan att tumma på säkerhet och trygghet.

Inte vilka pärlor som helst

Pärlorna som kvinnorna arbetar med är inte vilka pärlor som helst – och de blir inte till vilka smycken som helst. Varje pärla har ett särskilt värde. Tillsammans blir de blir till de armband som sedan 25 år går under namnet ”Frälsarkransen”. Idag bärs de som radband på tiotusentals handleder.

Martin Lönnebo skapade Frälsarkransen för att förena självinsikt, medmänsklighet och andlighet med stöd åt kvinnor i Indien. Dessutom går överskottet av försäljningen tillbaka till IMs arbete för människor med funktionshinder genom Jonasfonden. Mervärde på mervärde!
Vill du veta mer om Martin Lönnebo och Frälsarkransen kan du gå till Verbum eller läsa mer här.

Vill du köpa Frälsarkransen eller andra Fair trade-varor besöker du IM Fair Trades webbutik.
 
Till IM Fair Trade
 

Moon Sharma, chef för fair trade-producenten Tara som arbetar med Frälsarkransen. Foto: Erik Törner/IM