Din varukorg är tom.
Tibetanen Nyima klipper mattor som förr vävdes på IM Fair Trades eget mattväveri i norra Indien. Foto: Stina Kropp / IM

IM - Fair Trade sedan 1946

Redan när Britta Holmström grundade IM 1938 insåg hon och hennes medarbetare att arbete och försörjning är nyckeln till självförtroende och framtidstro. Därför arbetar IM sedan länge med handel som ett verktyg för människor att ta sig ur fattigdom och utanförskap.

1946

Det började 1946. En grupp polska kvinnor som suttit i koncentrationsläger bodde på IM-hemmet i småländska Vrigstad under en längre tid. Där tillverkade de väskor av repstumpar, ”polenblommor”, tofflor av yllerester, krucifix av tandborstskaft, flätade korgar och lackerade tygbroscher. Hantverket såldes i Sverige och förtjänsten skickades hem till Polen.

1950-tal

På 1950-talet började IM satsa mer målmedvetet på hantverk som hjälp till självhjälp för flyktingar. 1952 startade IM en sy- och vävstuga i Wegscheidlägret i österrikiska Linz. När kvinnorna gjort dukar, mattor och lagat och sytt kläder till den egna familjen, var nästa steg att skaffa en inkomst. I Sverige sålde IM broderier och vävnader som tillverkades i hemmen, först av ett åttiotal kvinnor och män, tio år senare av över 700 kvinnor. Handarbetet hjälpte många ur både apati och ekonomisk nöd.

I Berlin och Hannover tillverkades i slutet av 1950-talet textilier som såldes av IM i Sverige. Sommaren 1959 startade IM en hantverksbod i Tivedstorp nära Vättern. I december samma år arrangerade IM i Stockholm den första utställningen med självhjälpsprodukter. Drottning Louise och prinsessan Sibylla var hedersgäster.

En försäljningscentral upprättades i Lund och föredragshållare sålde varor runt om i Sverige. Så småningom öppnade IM en affär och började också sälja egna vykorts, brevpapper och servetter för att förbättra lönsamheten.

1960-tal

På 1960-talet utökade IM handeln och i den fattiga byn Vlasti i norra Grekland startade IM 1963 en vävskola. Snart var tillverkningen omfattande och populär. Kvinnorna sydde väskor och kläder av tygerna.

Från 1968 hade IM en syateljé i Sverige där det syddes klänningar, dräkter och kappor i egen design. Nu öppnade IM butiker också i Malmö, Helsingborg, Stockholm och Göteborg. Samtidigt började IM bygga upp ett nätverk av ombud som arbetade för organisationen och bland annat sålde IMs varor på sin fritid.

1970-tal

Under 1970-talet sålde IM-butikerna även hantverk som tillverkades i Jämtland och Västerbotten i byar där arbetslösheten bland kvinnor var hög. Idén uppstod när IM i Hannover lade ner sitt väveri samtidigt som lagret av skänkt garn var stort och det fanns stor efterfrågan på mer IM-arbete i Sverige.

IM började arbeta i Indien och Nepal redan under 1960-talet och i mitten av 1970-talet började hantverk från de båda länderna säljas av IM i Sverige, bland annat textilier från två indiska leprakolonier. 1978 startade det tibetanska mattväveriet på IM-hemmet Shanti Niwas i norra Indien. Bland de tibetanska flyktingarna fanns skickliga mattillverkare och sedan dess har handknutna mattor med tibetanska mönster sålts i IMs butiker i Sverige.

1980-tal

Under 1980-talet började IM sälja hantverk från kvinnokooperativ i Portugal. Det var alltifrån broderier och dockor i jute till arbeten i palmblad och traditionella herdejackor i ofärgad ull. Precis som i Österrike på 1950-talet fick kvinnorna också designstöd av IM. Från IMs verksamhet för människor med intellektuella funktionsnedsättningar i Palestina kom sniderier i olivträ och pärlemor.

1990-tal

Under 1990-talet gav IM utvecklingsstöd till kvinnor i Lettland och Litauen som bland annat stickade vantar, mössor och tröjor, vävde linnedukar och tillverkade kläder i lin. Varorna blev en säljsuccé i Sverige och producenterna blev mer och mer oberoende av IM.

2000-tal

IM och lokala partners fortsätter att utveckla sortimentet. I Indien har ett långsiktigt designutvecklingsprojekt startat. Två designers har anställts som reser runt och träffar hantverkare och ger dem stöd. Dessutom har IM byggt upp en designstudio i Delhi som tar mot och viderutbildar hantverkare från hela Indien.

IM blev 2008 medlem i WFTO, World Fair Trade Organization, och i samband med det fick IMs varuförsäljning namnet IM Fair Trade.

Idag bedriver vi handelssamarbeten för en rättvisare värld i nästan alla länder där IM har verksamhet. Vi köper in flest varor från Indien, men handlar också från Nepal, Zimbabwe, Malawi, Jordanien, Palestina, El Salvador, Guatemala, Litauen och Lettland.

IM Fair Trade handlar med kvalitetsvaror, oftast handgjorda och tillverkade i en mindre serie. Varor som ger tusentals människor självförtroende, en framtidstro och mat på bordet.