Din varukorg är tom.
Ann Svensén är generalsekreterare för IM Individuell Människohjälp. Foto: Erik Törner/IM

Ett Sverige för alla

Med kampanjen Det nya landet vill IM bjuda in dig att vara med i samtalet om hur vi gör integration till en ömsesidig angelägenhet.

Vi är trötta på den polariserade debatten. Vi orkar inte med mer gnäll. Nu måste vi tillsammans komma fram till hur vi alla kan leva tillsammans, med en gemensam idé om vad som gäller. De mänskliga rättigheterna lägger grunden, men nu är det upp till oss att hitta platser för möten där människor blir sedda för vilka de är, inte insorterade i grupper utifrån var de kommer ifrån eller vad de tror på.
Vi lever i en värld med mycket våld, förtryck, krig och fattigdom, nära och på avstånd. 60 miljoner människor är tvingade på flykt: 40 miljoner inom sina hemländer, 20 miljoner utanför. De flesta är i närområden, länder som gränsar till hemlandet, några miljoner flyr ännu längre hemifrån – till Europa, USA och Australien.

Den påtvingade rörligheten är en angelägenhet för oss alla. Förutom människor på flykt från krig och förtryck finns också de som flyr fattigdom. Oavsett skälen till att människor anländer till Sverige är det allas vårt ansvar att fundera igenom hur vi skapar möten mellan de människor som nyss kommit hit, de som varit här några år och de som levt länge i Sverige.
Mitt Sverige är ett välkomnande land, i en allt mer globaliserad värld. IMs önskan är att vi kan ta tillvara på styrkan i att människor från olika håll lever ihop, med alla de olika erfarenheter, bakgrunder och kunskaper vi har. Om vi lyckas bättre med det kan Sverige bli en inspiration för resten av världen.

Det nya landet ska vara en dynamisk arena för samtal och reflektion. Syftet är att skapa ömsesidiga möten som bidrar till att göra integrationen till det den är ämnad för – att förena flera delar – människor – till en helhet! Bara tillsammans bildar vi ett medmänskligt och handlingskraftigt land att leva i.

Med Det nya landet väljer IM kärlek mellan människor istället för hat, möte istället för distans, förståelse istället för okunskap.
Vi hoppas att du vill vara med!

Ann Svensén