Din varukorg är tom.

Humanium Metal by IM

Genom Humanium Metal kan dödliga vapen bidra till en bättre värld.
 

Varje minut skjuts en människa i världen till döds. Att vapenrelaterat våld är ett globalt problem som slår hårt mot utvecklingsländer har länge varit uppenbart för IM och andra organisationer som arbetar med bistånd. Men tänk om det går att vända utvecklingen till något positivt?
Hösten 2016 lanserade IM en metall gjord av nedsmälta illegala vapen: Humanium Metal.

– Det väpnade våldet kostar tusentals miljarder kronor om året. Därför kallar vi Humanium Metal för den värdefullaste metall som finns, säger Ann Svensén, IMs generalsekreterare.

Fördelarna med initiativet är många:
• Beslagtagna illegala vapen oskadliggörs och kan inte hamna på gatan och döda igen.
• Genom att ge företag möjlighet att massproducera varor av Humanium Metal genereras inkomster som via IMs partnerprojekt bidrar till positiv utveckling i våldsdrabbade länder.
• Företag och produkter som använder sig av Humanium Metal bidrar till en attitydförändring – mot vapen, för fredliga och hållbara samhällen.

Sedan lanseringen har IM arbetat nära vapennedsmältningsprogram i bland annat El Salvador och tagit fram en certifiering för metallen för att säkerställa att den kan användas i kommersiell produktion.
– Handeldvapen är massförstörelsevapen. Humanium-initiativet är en viktig åtgärd för en mer civiliserad värld, säger Hans Blix, tidigare chef för Internationella atomenergiorganet IAEA.

Flera företag tar fram produkter

Hörlurar för fred, en sked som mättar hunger och bidrar till mindre våld, en ljuslykta av hopp och en klocka som tickar för framtiden. Idéerna från företagen om vad som kan tillverkas av Humanium Metal är många.
Under 2017 har ett antal svenska varumärken så som Skultuna, Triwa, Le Cord, A Day´s March och Happy Plugs/Yevo arbetat fram produkter som innehåller metallen och till sommaren 2018 når de första produkterna konsumenten. Läs mer här.

– Under vår 410 år gamla kärnverksamhet som metalltillverkare är det nog första gången som vi stött på en metall som gör en god sak för mänskligheten, så vi är väldigt glada över att kunna vara en del av det, säger Viktor Blomqvist, VD på Skultuna.

Humanium Metal har uppmärksammats globalt och prisats i tävlingar världen över såväl för sitt innovativa angreppssätt kring biståndsfinansiering som för sin design.

Läs mer och anmäl intresse för Humanium Metal här: humanium-metal.com.