Blogg & Nyheter

Eva Emmelin

Pressekreterare (vikarie)

26 november 2014

Lund lyser

Antirasism, medmänsklighet, närhet och engagemang är ledorden när IM för tredje året står som värd för Lund lyser. Vi uppmärksammar de goda krafterna genom kulturmanifestationer på flera platser i Lunds innerstad. Vi gör det på uppdrag av Lunds kommun och vi gör det för alla! I Lund har den 30 november varit förknippad med hat och rasism. En dag då rasistiska grupper tagit över staden med demonstrationer och våld. En mörkrets dag.

Hanna Norelius

Praktikant 2014 Malawi

26 november 2014

Att ta sig ur fattigdom genom att starta eget

Vem här inne har en business? Alla utom jag räcker upp handen. Jag sitter i ett rum tillsammans med ett femtiotal kvinnor som är här idag för att tränas i business management. WOLREC har under sex intensiva dagar utbildat totalt 600 kvinnor. Hur väljer en vilken sorts business en vill satsa på? Hur bedriver en vinstbringande handel? Hur lockar en till sig kunder? Hur kan en göra reklam för sina varor? Dessa frågor, och många fler, diskuteras idag.

Matilda Nyström

Praktikant 2014 Indien

26 november 2014

Ett positivt budskap till världen

”Varje människas hem är vår egen jord så håll den ren, alltid” - Norsang. Foto: Deborah Weinreb

Tillsammans med min kollega Jenny befinner vi oss på lower TCV (Tibetan Children’s Village school) för att föreläsa om CUDPs arbete. Om situationen och utmaningarna de står inför med avfallshantering, pappersfabrikens syfte och hur varje människa kan bidra till en bättre miljö. Det är en solig lördag förmiddag och eleverna har lektioner som vanligt. Efter många försök att komma i kontakt med skolan har vi äntligen lyckats. Det verkar vara en stor utmaning att sprida kunskap om miljöproblemen, speciellt bland lokalinvånare. Beror det på ointresse eller något annat?

Ann Svensén

Generalsekreterare

25 november 2014

En viktig dag

Idag är det den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Flera av de organisationer IM samverkar med är bildade för och av kvinnor. Det handlar om sparlåneklubbar som ger kvinnor en egen verksamhet och en inkomst, med den självständighet som kommer med det. Det handlar också om utbildning och om opinionsbildning. Ett exempel i Palestina är Women, Media and Development, TAM som jobbar för demokrati och jämställdhet genom kommunikation och media. De jobbar specifikt med att höja medvetenheten om våld mot kvinnor och hedersmord.

Isabelle Hörnfeldt

Praktikant Indien

24 november 2014

Fri från drogerna

Det här är Lalfamkama, men han kallas FK. Han jobbar sedan oktober på Bethany health center i Sihphir i delstaten Mizoram. Det är ett rehabiliteringscenter för framför allt drogmissbrukare och IM bidrar till centret genom att betala personalens löner och de informationsseminarier personalen håller runt om i byarna gällande HIV, droger och alkohol. FK har i flera år varit heroinmissbrukare. Han har suttit i fängelse 9 gånger, den senaste gången i 8 månader innan han fick hjälp av prison ministry att komma hit till Bethany health center.

Hanna Norelius

Praktikant 2014 Malawi

20 november 2014

Flora Dominico

Jag träffar flera grupper som berättar att en av de största utmaningarna som de ställs inför dagligen är att hämta vatten. När vi hemma i Sverige bara behöver gå till köket och sätta på kranen så måste kvinnorna här gå uppåt 3 kilometer för att komma till närmaste brunn. Vardagssysslor tar upp en stor del av dagen och flera kvinnor berättar att de ibland har svårt att hinna med att utföra inkomst bringade aktiviteter, så som att sköta en affär eller sälja varor. Min beundran väcks varje gång vi åker ut och gör fältbesök. I Changadeya village träffar jag 32 åriga Flora Dominico.

Marija Brdarski

Handläggare för Asien / Metodutvecklare

19 november 2014

IM söker konsulter till utvärdering

IM söker efter ett team av konsulter som ska genomföra en utvärdering av IMs stöd till CTA, Central Tibetan Administration. Sista ansökningsdatum är 15 december och arbetet ska påbörjas i januari 2015. Läs mer om uppdraget här.

Malin Bobeck

Praktikant 2014 Indien fair trade

17 november 2014

Från råmaterial till färdig produkt

Maskinen startar med ett vrål och börjar sakta tugga i sig den ull som Data Ram Kukreti matar in i ena änden. Ut kommer snart en lång tjock sträng av fint kardad ull som ringlas ner i en låda på golvet.

Jenny Lagergren

Praktikant 2014 Indien

17 november 2014

Vi reste till Indien och mötte Tibet

78 dagar spenderade i McLeod Ganj, ”Lilla Lhasa” i Norra Indien. Här omges vi av naturens rikedomar, kulturell mångfald och magnifika bergstoppar i Himalaya. En vanlig arbetsdag börjar nio och slutar kring fem. Vi får följa Clean Upper Dharamshala Programmes dagordning av  sophantering, papperstillverkning och vardagens kontorsbestyr.

Isabelle Hörnfeldt

Praktikant Indien

15 november 2014

90 timmar på ett tåg

Under de senaste dagarna har jag spenderat över 90 timmar på ett tåg, eller ja några tåg. Med vinddraget i ansiktet, med möss och kackerlackor som resesällskap och i en kupé gjord för 8 har vi för det mesta suttit mellan 10 till 15 personer.

Sidor

Filtrera nyheter