Blogg & Nyheter

Mammorna på Garchuk hill, Nizaripath

Engagerade mammor till nuvarande elever, tidigare elever och kommande elever samlade för att diskutera deras rättigheter

Klockan var strax efter fyra på eftermiddagen och regnet öste ner. Jag och Linda (koordinatorn för det rättighetsbaserade arbetet) vadade hemåt i svartbrunt vatten från utvärderingsmötet av de rättighetsbaserade seminarierna i Bishnupur. Översvämning igen… Lindas telefon ringer och efter telefonsamtalet ser hon blek ut i ansiktet, jag undrar vad som hänt. Det var Ministry of Women and Child development som ringt. De vill hålla ett seminarium om hälsa och nutrition tillsammans med oss. Ett två dagar långt seminarium och det ska börja imorgon klockan 10.00!

22 september 2014
Text:
Isabelle Hörnfeldt

Frihet genom kooperativet

En kort bilresa från El Salvadors huvudstad San Salvador tar oss till Santo Tomás. Där engagerar sig en grupp kvinnor i en förening som heter ASMUSAT, som får stöd från IMs partnerorganisation RUM – Red Unión de Mujeres, som betyder ungefär kvinnornas union på svenska. Kvinnorna vi träffar är i olika åldrar, från sena tonåren till medelåldern, och några har genom ASMUSAT lärt sig att baka, andra att sy väskor och kläder, och en del erbjuder cateringservice. Varje lördag lagar de och säljer 500 tamales till förbipasserande för att tjäna pengar till föreningens lokalhyra på $200.

21 september 2014
Text:
Sara Fallström

Med skräcken i halsen

Med vänner omkring sig blir livet lättare.

Jag tror hjärtat precis har kommit tillbaka i normal rytm igen. Under mina veckor här i landet har rädslan alltid funnits där, och när jag legat under mitt älskade myggnät på nätterna har jag alltid funderat på när min skräck ska bli till verklighet. När jag kom hit till Santiago Atitlán blev allt mycket bättre än vad jag hade kunnat föreställa mig. Jag har hamnat på en underbar arbetsplats där jag har blivit en del av "familjen". Det är med lätta steg jag går de 1,4km till jobbet varje dag.

20 september 2014
Text:
Madeleine Ring

Naturen som underhållning

Fläkten snurrar långsammare och långsammare. Det är dagens andra planerade strömavbrott men nu har även generatorn slutat att fungera. Värmen stiger snabbt och på bara några minuter blir det olidligt varmt och kvavt i rummet. Vi bestämmer oss för att gå upp till takterrassen där de varma vindarna åtminstone fläktar lite. Förutom några enstaka långenergilampor och billyktornas ljus längs vägen är det mörkt i hela byn. Vi tänder ett ljus och sätter oss på en träbänk. Det är svårt att bestämma vad som ska få mina ögons uppmärksamhet i den svarta natten.

20 september 2014
Text:
Anna Blücher

Efter krig finns djupa sår, trots fred.

Små budskap som klär elstolparna i Panajachel, här libertad som betyder frihet.

Hittills har jag fått massor av blandande intryck av Guatemala, ett land som är mycket intressant både politiskt och samhälleligt. För att skapa mig en bättre förståelse har jag börjat läsa Stefan Strömbergs bok ”Guatemala. Efter kriget- innan freden” som jag hittade liggandes här på kontoret. Boken är skriven i samarbete med IM och återger Guatemalas historia med en skönlitterär klang. Jag börjar förstå varför såren är så djupa i detta land, varför kriminaliteten är så hög, varför tilliten är så låg och varför korruptionen är så utbredd.

19 september 2014
Text:
Maria Kalingas Ruin

Smått ovälkommet sällskap

Allting kliar! Mina ben kliar, mina armar kliar, mina fötter, händer, rygg och hals kliar. I början märkte jag inte av några insekter eller myggor och invaggades i en falsk trygghet av att vi på nått magiskt sätt var förskonade från deras närvaro. Men jag hade fel. Åh vad jag hade fel! Anna hade med sig två påsar lösgodis för bruk vid akut hemlängtan. Hon var väldigt generös med sitt godis och åt själv av det nästan varje dag. Jag tyckte att hon var lite väl frikostig med det om det skulle räcka i fyra månader. Det visade sig att det inte ens skulle komma att räcka i två veckor!

19 september 2014
Text:
Alexander Högberg

En helg att inspireras av

IMs två fokusområden i Sverige är engagemang och integration. Och det är just ett av dessa ord som dyker upp fler gånger än andra under inspirationsdagarna för IMs volontärer och medlemmar. Engagemang för IM, engagemang för det alla volontärerna gör, för IM och framför allt ett engagemang att vilja göra världen till en lite bättre plats för sina medmänniskor. De olika IM-grupper som var på plats kom med tips och idéer på olika kreativa aktiviteter.

18 september 2014
Text:
Jenny Prydal

Tungt arbete efter kriget

Han låg under cementblocken från det sönderskjutna huset. Familjen saknade honom och trodde att han var död. Efter några timmar hittade man honom när man hörde gråten. Så fort man lyckades få fram honom så fördes han till ett sjukhus. Abdelhamid, nio år gammal, med en intellektuell funktionsnedsättning, är det barn inom IMs verksamhet som råkat mest illa ut i kriget. Under början av kriget stannade familjen i sitt hem i Beit Hanoun. Minst tio släktingar kom för att bo hos dem. När striderna sen intensifierades i deras område flydde de alla till släktingar i Jabaliya Camp.

16 september 2014
Text:
Lillrut Sarras

IM söker värvare till F2F-team Göteborg

Vill du vara en del av en organisation som bekämpar och synliggör fattigdom och utanförskap? Vill du ha ett jobb där du dagligen arbetar för en mer rättvis och medmänsklig värld? Då är värvare för IM det rätta jobbet för dig! Idag har vi omkring 35 000 givare som gör det möjligt för oss att bedriva vår verksamhet. Av dessa är ca 16 000 faddrar. Med din hjälp kan vi bli fler! Att vara värvare för Individuell Människohjälp är ett viktigt jobb fullt av utmaningar. Dina arbetsuppgifter är att aktivt värva nya givare till IM och din arbetsplats är Göteborgs alla gator och torg.

15 september 2014

IM söker teamledare till F2F-team Stockholm

Vill du vara en del av en organisation som bekämpar och synliggör fattigdom och utanförskap? Vill du ha ett jobb där du dagligen arbetar för en mer rättvis och medmänsklig värld? Då är teamledare för IM det rätta jobbet för dig! Idag har vi omkring 35 000 givare som gör det möjligt för oss att bedriva vår verksamhet. Av dessa är ca 16 000 faddrar. Med din hjälp kan vi bli fler! Som teamledare för Individuell Människohjälps face-to-face-team i Stockholm är du ansvarig för en grupp bestående av 8-10 värvare.

15 september 2014

Sidor

Filtrera nyheter