Blogg & Nyheter

Hanna Norelius

Praktikant 2014 Malawi

20 november 2014

Flora Dominico

Jag träffar flera grupper som berättar att en av de största utmaningarna som de ställs inför dagligen är att hämta vatten. När vi hemma i Sverige bara behöver gå till köket och sätta på kranen så måste kvinnorna här gå uppåt 3 kilometer för att komma till närmaste brunn. Vardagssysslor tar upp en stor del av dagen och flera kvinnor berättar att de ibland har svårt att hinna med att utföra inkomst bringade aktiviteter, så som att sköta en affär eller sälja varor. Min beundran väcks varje gång vi åker ut och gör fältbesök. I Changadeya village träffar jag 32 åriga Flora Dominico.

Marija Brdarski

Handläggare för Asien / Metodutvecklare

19 november 2014

IM söker konsulter till utvärdering

IM söker efter ett team av konsulter som ska genomföra en utvärdering av IMs stöd till CTA, Central Tibetan Administration. Sista ansökningsdatum är 15 december och arbetet ska påbörjas i januari 2015. Läs mer om uppdraget här.

Malin Bobeck

Praktikant 2014 Indien fair trade

17 november 2014

Från råmaterial till färdig produkt

Maskinen startar med ett vrål och börjar sakta tugga i sig den ull som Data Ram Kukreti matar in i ena änden. Ut kommer snart en lång tjock sträng av fint kardad ull som ringlas ner i en låda på golvet.

Jenny Lagergren

Praktikant 2014 Indien

17 november 2014

Vi reste till Indien och mötte Tibet

78 dagar spenderade i McLeod Ganj, ”Lilla Lhasa” i Norra Indien. Här omges vi av naturens rikedomar, kulturell mångfald och magnifika bergstoppar i Himalaya. En vanlig arbetsdag börjar nio och slutar kring fem. Vi får följa Clean Upper Dharamshala Programmes dagordning av  sophantering, papperstillverkning och vardagens kontorsbestyr.

Isabelle Hörnfeldt

Praktikant Indien

15 november 2014

90 timmar på ett tåg

Under de senaste dagarna har jag spenderat över 90 timmar på ett tåg, eller ja några tåg. Med vinddraget i ansiktet, med möss och kackerlackor som resesällskap och i en kupé gjord för 8 har vi för det mesta suttit mellan 10 till 15 personer.

Anna Blücher

Praktikant 2014 Nepal

13 november 2014

Kunskap ger möjlighet till medvetna val

Några kvinnor närmar sig samlingsplatsen med varsin plastpåse i handen. När de kommer fram skriver de sina namn på små lappar och lägger dem i sina påsar som sedan ställs på kö. Plastpåsarna innehåller jord från deras jordbruksmarker som ska testas idag. För att lyckas med ekologiskt jordbruk krävs bland annat en välmående jord och för att ta reda på hur jorden mår testas dess pH-värde. Med hjälp av en tesked portioneras jord ut i trattformade filter som har placerats i små plastbägare. Destillerat vatten filtreras genom jorden och sedan mäts pH-värdet på vattnet.

Eva Emmelin

Pressekreterare (vikarie)

13 november 2014

Hjärtligt ovälkommen till föreningslivet!

Många idrotts- och fritidsföreningar är inte beredda att ta mångfald och tillgänglighet på allvar. Den slutsatsen drar ansvariga för IMs projekt Move It av sina erfarenheter av att introducera flyktingar i föreningslivet. - Vi tror att föreningar är en bra mötesplats där man kan träna språket, träffa nya kompisar och lära sig om samhället. Föreningar är viktiga för demokratin och därför bör alla ha tillgång till att engagera sig.

Matilda Nyström

Praktikant 2014 Indien

12 november 2014

Kreativt arbete skapar gemenskap

Sonam och Tse Dhundup målar papper som ska bli bokomslag.

Ingen dag är den andra lik på pappersfabriken. Produktionen har tagit fart igen efter några månaders vila under regnperioden. Elektriciteten har varit av och på sedan ett par veckor tillbaka, vilket har förflyttat mig från datorn till hantverket. Vi har fått ett par order som alla har hjälpts åt att slutföra i tid. Solens närvaro gör det behagligt att arbeta i ateljén som bara har tre väggar. Skapandet har en lugnande effekt och bidrar till en stark sammanhållning i gruppen, en känsla av tillhörighet.

Alexander Högberg

Praktikant 2014 Nepal

12 november 2014

Anpassad utbildning ger lika möjligheter

Det är en stor kontrast mellan den högljudda skolgården vi precis besökt och klassrummet vi kommer till. Det är nästan helt tyst när vi går in till barnen som sitter och antecknar samtidigt som läraren går igenom ekvationer framme vid tavlan. De små fönstren släpper inte in så mycket ljus och lamporna i taket är släckta. De planerar att köpa solceller för att barnen ska kunna ha ljus under lektionerna även när det är strömavbrott. Vi är på besök på Jana Jyoti Namuna High School som förutom att vara en vanlig skola också har en dövskola som stöds av IM.

Lena Melin

Praktikant 2014 Indien fair trade

7 november 2014

Det är coolt att vara nunna!

Syster Juliana och jag utanför kontoret I Mangalore. Min kjol och sjal är tillverkade hos dem, i batik.

För prick en vecka sedan kom jag tillbaka från Mangalore. Förutom den härliga faktorn att det inte finns någon vinter i den staden så bor även Syster Juliana där. Hon är verksamhetsledare på "Physically Disabled Rehabilitation Unit". Där de tillverkar allt från böcker till pussel, dukar, väskor och kort. I mitt 25 åriga liv har jag aldrig hängt med eller för den delen träffat en nunna. Jag kan ärligt tala om att jag faktiskt hade lite fördomar, tänk om jag skulle bli tvingad att gå till kyrkan varje morgon klockan 6?

Sidor

Filtrera nyheter