Blogg & Nyheter

Den gemensamma nämnaren

Ett folk med traditionella dräkter och seder med en stark tro på beskyddande och reinkarnation. Men även ett folk som talar om vädret, klagar på hur dyr frukten har blivit och funderar över sopsortering. Ett folk som går hem till sina nära och lagar sin mat. Ett folk precis som du och jag. Till största del Tibetaner och Indier fyller McLeodGanj till kanten. Kulturkrocken är uppenbar och underbar. Att krocka med en kultur så vänlig och inbjudande gör smällen mjuk.

1 oktober 2014
Text:
Jenny Lagergren

Allt går i cykler

Papper lufttorkar på bomullstrasor i fabriken

Efter några veckor på pappersfabriken börjar jag komma in i vardagsrutiner. En utav mina arbetsuppgifter är att visa runt besökare som är nyfikna på hur man tillverkar återvunnet, handgjort papper. Det är en enkel och miljövänlig process som kräver erfarenhet och fingertoppkänsla för att uppnå den bästa kvalitén. Tsering Phuntsok, före detta chefen för pappersfabriken berättade med djup inlevelse fördelarna med återvinning av papper vid ett besök.

30 september 2014
Text:
Matilda Nyström

Chitwan - Heart of the Djungle

Trappan ser genomrutten ut och varje steg jag tar knarrar och sätter hela konstruktionen i gungning. Tre meter ovanför marken slutar den på en avsats där vi ställer oss och väntar. Anna har svårt att dölja sin upphetsning och hennes ansikte pryds av ett stort leende som vittnar om en skräckblandad förtjusning. Bakom vegetationen hörs tunga långsamma steg som kommer närmre och från ett buskage träder en stor gestalt fram som kommer att vara vår transport under de närmaste två timmarna. Vi ska in i Chitwans nationalpark på elefantsafari.

30 september 2014
Text:
Alexander Högberg

Min kollega och vän Vimla

Vimla Chauhan och jag på väg till jobbet

Jag sitter på Vimlas säng och ser på när hon gör sig redo för jobbet, omsorgsfullt draperar hon den mörklila glittrande sarin runt kroppen och kammar in en olja i det långa mörka håret som hon sedan flätar och avslutar med ett fint spänne.  Hon ställer sig på sängen bredvid mig, eftersom den upptar nästan hela rummet och är hård nog att stå på, och tittar sig i spegeln när hon sätter fast en röd bindi i pannan. Hon vänder sig mot mig och ger mig en bindi också, sedan tar hon fram kammen igen och kammar mitt korta lockiga hår i en sidbena.

30 september 2014

Jätten i Chiboj

Don Jacinto visar upp sitt tradgardsland

– Är du en jätte? utbrister tioårige Jesús plötsligt. Frågan kommer så oväntat att jag knappt kan hålla mig för skratt. – Nej, jag är ingen jätte. Där jag kommer ifrån är jag inte ens särskilt lång, försöker jag leende att förklara. Jesús ser ändå inte helt övertygad ut.

30 september 2014
Text:
Sofie Kroon

Alternativet var värre än den farliga resan

Kriget hade redan brutit ut när Noor och Fatma bestämde sig för att lämna Damaskus. Trots bomberna tänkte de att resan till Egypten skulle bli en parantes i livet, de skulle vara hemma efter några månader. - Jag ville inte lämna mitt land. Jag är palestinier, men jag är född och har vuxit upp där, jag älskar Syrien. Han säger ”älskar” på svenska, men letar efter ett annat ord. - Det är inte starkt nog. Jag är kär i Syrien, säger han och Fatma skrattar till. Vi träffar dem på IM:s kontor i Malmö.

26 september 2014
Text:
Eva Emmelin

I gränslandet mellan krig och fred

På skolan i Mafraq berättar Rashid om barnens rätt till utbildning.

Svetten lägger sig, den bastu bilen var från början har vädrats ut. Jag och IM:s tekniska team har lämnat Amman och all urban bebyggelse. Längs den nylagda motorvägen är det öken, militärbaser och enstaka industrier. Vi är på väg norrut och det är långt mellan bilarna konstaterar Rashid. - Inbördeskriget i Syrien har minskat trafiken oerhört. Förr var det full ruljans på den här vägen. Kollegorna ska först till en by i närheten av Al-Mafraq för att registrera en helt ny klass för intellektuellt funktionsnedsatta.

25 september 2014
Text:
Maurits Otterloo

En angelägen resa till bergen

Bilen skumpar upp och ner och från sida till sida och jag förundras över hur den fortfarande kan ha någon fjädring kvar. Om den nu har det vill säga. Vi är på väg ut på ett fältbesök, fyra kollegor och jag.

25 september 2014

Pami - en skola som rymmer både lek och allvar

Efter en gemensam introduktionsvecka på regionkontoret i Panajachel har vi Guatemala-praktikanter nu blivit utplacerade på våra respektive partnerorganisationer. Jag och Rebecca jobbar på skolan ”Pami”, en skola för barn som lever i extrem fattigdom. Många av barnen arbetar vid sidan av studierna och det finns även fall av psykisk och fysisk misshandel samt sexuella övergrepp. Detta är dock något som är förvånansvärt lätt att glömma mitt bland allt bus, skratt och lek.

25 september 2014
Text:
Gabriella Berglund

Kulturkrock i konsumtionsvanor

Vi ska precis kliva på bussen mot grannsamhället Kawasoti när Nashima kommer ifatt oss med en röd plastkasse i handen. Hon ska åka till marknaden i Kawasoti för att köpa grönsaker som sedan ska säljas i familjens grönsaksbutik i Pragatinagar. Vi sätter oss på rad längst bak i den förhållandevis tomma bussen och påbörjar den skumpiga, bitvis obehagliga, men tack och lov korta bussresan.

23 september 2014
Text:
Anna Blücher

Sidor

Filtrera nyheter