Blogg & Nyheter

En våldsam historia

Det har övergått från skymning till kväll och vi går på led bakom Hiki som leder hos längs den tungt trafikerade vägen. Mot bättre vetande går vi med trafiken då ingen i det här landet verkar vilja ta till sig av vår svenska trafiksäkerhet. Anna som går längst bak i ledet fiskar upp sin mobil och tänder lampan så att trafiken som kommer bakifrån ska kunna se oss gå längs vägen. Hiki pratar om sina vänner och släktingar som flyttat utomlands för att arbeta i arabländer där nepalesisk arbetskraft är vanligt förekommande.

20 oktober 2014
Text:
Alexander Högberg

Att kämpa för sin utbildning

För ett par veckor sedan träffade jag Vicia, 14 år. Hon hade just börjat sjätte klass. Under lovet hade mammagruppen i hennes skola kontaktats av Vicias föräldrar. Vicia ville hoppa av skolan för att gifta sig och föräldrarna bad om hjälp att övertyga Vicia att ändra sig. När jag frågade Vicia varför hon ville gifta sig svarade hon undvikande. Jag förstår att hon tyckte det var jobbigt att förklara för en främling. Men jag kunde inte släppa frågan.

17 oktober 2014
Text:
Anna Rehnberg

Fel på inbetalningskort i brev till givare

För några dagar sedan fick många av våra givare ett brev från oss med en berättelse om en pojke i återuppbyggnadens Gaza. Vi hoppas du blev lika berörd av hans och de andra barnens situation som vi här på IM är. Dessvärre har det smugit sig in ett fel på inbetalningskortet som gör att man inte kan betala in en gåva via sin internetbank.  Vi ber om överseende med det inträffade. Vi skickar snart ut ett nytt brev med korrekta inbetalningskort. Din gåva är oerhört värdefull för att vi ska kunna fortsätta att stödja barn och familjer som lever i fattigdom och utanförskap.

16 oktober 2014

Att förhandla om sjukvård

Vi befinner oss på cirka 2500 meters höjd och i bakgrunden sorlar ett av Nepals oräkneliga vattenfall. Vår trekking guide Pashupati Nath Danai har tagit oss upp och ner längs branta stentrappor och sluttande steniga stigar i tre dagar nu. När vi berättar att vår nästa destination är Jomsom i distriktet Mustang frågar han direkt hur vi ska trekka.

16 oktober 2014
Text:
Anna Blücher

Vägen hem från Mustang

Jag slår nästan i taket när jeepen kör över en sten på den smala stenvägen som går mellan floden och bergsväggen. Anna och jag sitter längst bak i fordonet med alla väskor medan fram och baksätet är ockuperade av nepaleser som vår handledare lärt känna på bussen. Bilen kör i ett långsamt tempo men det urusla vägskicket gör ändå att vi spenderar lika mycket tid i luften som på våra säten under färden. Vi har slängts runt på det här sättet den senaste timmen men när vi kör runt kröken stannar jeepen.

16 oktober 2014
Text:
Alexander Högberg

Praktikplatser i Lund våren 2014

Vi erbjuder två praktikplatser på vårt huvudkontor i Lund, på avdelningarna Sverige Riks och Internationella avdelningen. På Sverige Riks arbetar vi med volontärer och praktikanter i Sverige och utomlands. På Internationella avdelningen arbetar vi med att ge stöd till, och kvalitetssäkra, arbetet på våra fältkontor i världen.

16 oktober 2014
Text:
Kristina Hallén Flaa

Fotbollsäventyr i El Quiché

I helgen samlades alla Guatemalapraktikanter i El Quiché för att delta på en aktivitet med ungdomar. Fotbollsturnering på förmiddagen och föreläsning i sexuella och reproduktiva rättigheter på eftermiddagen. Det var Icos som anordnade aktiviteten och Sofie, som praktiserar hos dem, som föreslog att vi alla skulle delta. Vi har hittat en bra rytm, praktikanterna sinsemellan. De korta avstånden gör att vi kan hålla nära kontakt och dela med oss av arbetsuppgifter och event, vilket uppmuntras av regionkontoret.

16 oktober 2014
Text:
Maria Kalingas Ruin

Flickor i fokus

Den 11 oktober är det internationella flickdagen. I en trång lägenhet i Oxie sitter två flickor och fikar. De berättar om framtidsdrömmar som barnläkare och journalist. De undviker att prata om flykten på en liten fiskebåt, om den farliga resan över Medelhavet på vägen från Syrien till Sverige. De har varit med i en av IM:s grupper i Malmö och är två av femtio miljoner människor som befinner sig på flykt från krig och förtryck.

10 oktober 2014
Text:
Ann Svensén

Att resa med ett medveten sinne

De sociala och miljömässiga ansvarsområden vi som reser bär på, oavsett resans syfte, är många. Det innebär ett ansvar i att vara ett föredöme för sociala och miljömässiga aspekter. Vi kan inte ta för givet att mänskliga rättigheter är en självklarhet på alla platser på jorden, att lika lön gäller för alla oavsett bakgrund. Eller att soporna du slänger hamnar på en skyddad soptipp eller att farligt avfall separeras. Var jag än befinner mig, står jag inför en utmaning att göra världen lite bättre genom mina egna handlingar. I början av 80-talet var sopor inte ett problem i McLeod Ganj.

9 oktober 2014
Text:
Jenny Lagergren

Bön bomullsfår & utbildning

Det är full trafik i Nazzal-centrets trapphus. Klockan är runt tolv och det är tid för bön. Centret som driver tre klasser för barn med intellektuella funktionsnedsättningar ligger i bottenvåningen av kvarterets moské. - Det är en fördel att vi är i samma hus som moskén. När folk ser vad vi gör här så förstår de hur viktig utbildningen är. Det är Rozanna Stash som berättar, hon har arbetat på centret sen starten för 16 år sedan och har lika länge fått stöd av IM.

8 oktober 2014
Text:
Maurits Otterloo

Sidor

Filtrera nyheter